Військові тепер головні: голова громади біля кордону з Білоруссю розповів, як змінилося їх життя

Військові тепер головні: голова громади біля кордону з Білоруссю розповів, як змінилося їх життя

З селища Шацьк до кордону з Білоруссю — 12 кілометрів. Жителі деяких сіл навіть бачать Білорусь із власного городу. Очільник  громади Сергій Карпук розповів, як війна змінила їх життя.

Про життя Шацької громади пише проєкт Platfor.ma

Сергій Карпук розповідає, що тепер у них головні військові. 

«Основна зміна для нас після 24 лютого — це робота під керівництвом військових. Звісно, не обійшлося без притирання одне до одного, бо раніше ми були самі собі господарі. На щастя, нам трапляються дуже компетентні командири, тому немає перетягування ковдри»,- розповів керівник Шацької громади.

За його словами, є спільні плани на випадок різних сценаріїв. Зокрема, план евакуації населення у випадку наступу і захоплення території. Але людям все ще складно звикнути до деяких обмежень.

«Близькість до кордону має свої наслідки. Доводиться пояснювати людям, куди не можна йти через замінування. Умовно в ліс по чорниці й гриби, як тут звикли, не всюди пускають. Люди переважно дотримуються обмежень, хоча є випадки»,- розповідає Сергій Карпук.

Сергій Карпук розповідає, що найскладніша річ для нього — повідомляти батькам, рідним про смерть близької людини.  

Попри те, що Шацька громада на кордоні, з перших днів сюди почали їхати внутрішньо переміщені люди. Місцеві боялися диверсантів, агентів, тому гостей уважно перевіряли.

Очільник громади припустив, що взимку вони зможуть ще приймати людей, у чиїх регіонах ситуація складніша. Адже в селі вимкнення електроенергії пережити легше, ніж у місті.

Можливо зацікавить