Анатолій Капустюк: «8 років з дня заснування КП «Волиньприродресурс», історія заснування та шлях крізь перепони

Волиньприродресурс

Нещодавно КП «Волиньприродресурс» – найбільше підприємство, створене задля легального видобування бурштину, відзначило восьму річницю з дня заснування. Про це КП повідомило на своєму офіційному сайті vpr.company та на офіційній сторінці на Фейсбуці.

Якою була історія створення та подальшого розвитку КП «Волиньприродресурс» Волинської обласної ради, дізнавалися журналісти ВСН.

Протидія «бурштиновій лихоманці» у Волинській області

За інформацією Державної служби з геології та надр бурштинові родовища розкинулися на площі близько 380 тисяч гектарів, що виводить Україну в лідируючі позиції по запасам бурштину у світі. І поки законодавче врегулювання питання легального видобутку бурштину в Україні було невигідне та саботувалося на державному рівні, у 2012-2015 роках «бурштинова лихоманка» захлеснула території Рівненської, Житомирської та Волинської областей – чи не найскандальніша подія з варварського ставлення до довкілля, а незаконно видобутий бурштин не приніс жодного доходу громадам і не поповнив казну держави, осівши в кишенях нелегальних копачів, криміналітету та силовиків, які «кришували» даний промисел. Нелегальні копачі хаотично перекопували та перемивали території в пошуку бурштину, залишаючи після себе «місячні пейзажі» на місці лісів і лугів.

Анатолій Капустюк: «8 років з дня заснування КП «Волиньприродресурс», історія заснування та шлях крізь перепониАнатолій Капустюк: «8 років з дня заснування КП «Волиньприродресурс», історія заснування та шлях крізь перепониАнатолій Капустюк: «8 років з дня заснування КП «Волиньприродресурс», історія заснування та шлях крізь перепони

У відповідь на «бурштинову лихоманку», яка докотилась у 2015 році до Волині, як рішення даної проблеми у 2016 році тодішній голова обласної ради Ігор Палиця ініціював створення КП «Волиньприродресурс». Він вважав, що цим самим у Волинській області буде впорядковано ситуацію з використанням природних багатств і збільшено доходи місцевих бюджетів. Теза завжди була незмінною: все, що під землею, має належати народові України.

Ігор Палиця 9 квітня 2016 року сказав:

«Нікому, ні одній приватній компанії дозвола на розробку бурштину надаватися не будуть. Корисні копалини повинні працювати на користь Волинської області».

Так 10 березня 2016 року Волинська обласна рада сьомого скликання за ініціативою Ігоря Петровича Палиці прийняла рішення №3/18 Про створення КП «Волиньприродресурс» Волинської обласної ради, яке об’єднало депутатів різних груп і фракцій навколо ідеї створення першого в Україні комунального підприємства з видобутку бурштину як єдиний законний варіант розв’язання проблеми нелегального видобутку бурштину, яка прийшла на Волинь. Рішення ухвалила більшість від загального складу: усього проголосувало – 52, “за” – 46, “проти” – 0. Члени партії «Європейська Солідарність» не голосували або утрималися.

Так комунальне підприємство «Волиньприродресурс» було створено Волинською обласною радою з метою розробки корисних копалин та легального видобутку бурштину, що передбачало створення нових робочих місць та наповнення бюджету – як Волинської обласної ради, так і державного. Підприємство відразу приступило до розробки документації, отримання погоджень на шляху до отримання спеціальних дозволів на користування надрами.

2 лютого 2017 року Комунальне підприємство «Волиньприродресурс» Волинської обласної ради отримало від Державної служби геології та надр України за погодження Міністерства екології та природних ресурсів України:

  • 4 спеціальні дозволи №6172, №6173, №6174, №6175 на користування надрами з метою видобування бурштину терміном на 20 років,
  • 4 спеціальні дозволи №6176, №6177, №6178, №6179 на користування надрами з метою видобування торфу, придатного для виробництва брикетів та приготування компосту, терміном на 20 років,
  • 13 березня 2017 року спеціальний дозвіл №6189 на користування надрами з метою видобування комплексних мідних руд, терміном на 20 років.

Анатолій Капустюк: «8 років з дня заснування КП «Волиньприродресурс», історія заснування та шлях крізь перепони

КП «Волиньприродресурс» спільно з правоохоронними органами стало необхідною перепоною поширення нелегального видобутку в області, наразі такі випадки зійшли на нуль. Тож однією з основних цілей створення КП було зупинити незаконний видобуток бурштину та припинити завдавання шкоди довкіллю та екології в цілому. Адже після видобувних робіт КП «Волиньприродресурс» повністю рекультивовує відпрацьовані території, а не залишає по собі перекопані ділянки та порожню казну, як це ставалося за діяльності нелегальних копачів.

Труднощі та перешкоди в роботі підприємства

Не підтримка створення такого комунального підприємства як дієве вирішення проблеми нелегального видобутку бурштину на той час чинним Президентом Петром Порошенком, яке видно йшло всупереч із його баченням розв’язання питань нелегального видобутку, вилилася в переслідування правоохоронними органами КП одразу після отримання ліцензій. Ба більше, Волинську обласну раду звинуватили у спробі створення через комунальне підприємство нової «бурштинової республіки» на Волині. 

Відразу після отримання спецдозволів 2 лютого 2017 року на видобуток бурштину Генпрокуратура та СБУ відкрили кримінальну справу проти КП та посадовців Державної служби геології та надр України. Мовляв, Держгеонадра видали спеціальні дозволи на користування надрами терміном на 20 років «Волиньприродресурсу», вступивши в змову. А вже 15 лютого 2017 року у Волинську обласну раду, комунальне підприємство, Держгеонадра, Мінекології, Державну комісію України по запасу корисних копалин, Геоінформ, а також до депутатів обласної ради та працівників комунального підприємства навідалися люди з автоматами – представники Генпрокуратури та спецпідрозділу поліції «Корд», здійснюючи обшуки та вилучаючи документи.

Анатолій Капустюк: «8 років з дня заснування КП «Волиньприродресурс», історія заснування та шлях крізь перепони

Судові баталії йшли на всіх інстанціях з 2017 року по 2019 рік: ГПУ звернулася до Окружного адмінсуду Києва про скасування спецдозволів КП «Волиньприродресурс», згодом справа дійшла аж до Верховного суду.

Верховний суд прийняв остаточне рішення 19 березня 2019 року: залишив без задоволення скаргу Генеральної прокуратури щодо скасування комунальному підприємству «Волиньприродресурс» спеціальних дозволів на видобуток бурштину у Волинській області.

Шляхом карних справ, обшуків і залякувань впливові столичні покровителі нелегальних бурштинокопачів намагалися зірвати початок законного видобутку «сонячного каміння» на Волині та повністю паралізували роботу єдиного в Україні комунального підприємства, – яке було створено задля видобутку бурштину, – КП «Волиньприродресурс». Проте на той час держава не пропонувала системної альтернативи щодо бурштину, поки областями вирували «незаконні копачі». Це було вигідно лише тим, хто покривав нелегальний видобуток бурштину, і не лише на Волині.

Про складнощі та перешкоди в роботі підприємства журналістам ВСН розповів голова Волинської обласної ради Григорій Недопад в ексклюзивному інтерв'ю від 2 березня 2024 року.

Анатолій Капустюк: «8 років з дня заснування КП «Волиньприродресурс», історія заснування та шлях крізь перепони

«На той час у 2017 році тодішня влада важко до цього ставилася. Не знаю чому, можливо, що контрольований легальний процес видобутку їм не був потрібен та заважав. Отже, мабуть, мали власну вигоду від нелегального видобутку. Тож вони заблокували роботу підприємства на роки… – розповів Григорій Недопад. – Що в подальшому вилилось в провадження та суди, які дійшли аж до Верховного суду, в яких ми жодного разу не програли, адже усі спеціальні дозволи на користування надрами було отримано законно. На щастя, все це в минулому, і у 2020 році підприємство запрацювало».

Після трьох років штучного блокування роботи комунальне підприємство «Волиньприродресурс» змогло розпочати законний видобуток корисних копалин восени 2020 року. Комунальне підприємство «Волиньприродресурс» Волинської обласної ради розпочало законний видобуток бурштину на території області: оплачується рента з видобутку, 70% якої йде в держбюджет, а 30% йде в громаду, враховуючи ПДФО та податок на прибуток, які йдуть в наповнення місцевих та обласних бюджетів.

Діяльність КП станом на 2024 рік

В умовах повномасштабної війни КП «Волиньприродресурс» спромоглося досягти чудових результатів. Підприємство наростило потужність, і у 2023 році стало лідером в Україні за кількістю видобутого бурштину, добувши його у кількості 14 667,27 кг. Порівняно з 2022 роком, у 2023 році показники видобутку зросли у п’ять разів, такий результат свідчить про професіоналізм колективу та здатність до впровадження сучасних методів управління ресурсами. 

Анатолій Капустюк: «8 років з дня заснування КП «Волиньприродресурс», історія заснування та шлях крізь перепони

Нині керівником підприємства, починаючи з 2021 року, є Анатолій Капустюк. 

Уся інформація щодо роботи підприємства відкрита, звітність та показники розміщено на офіційному сайті: vpr.company

Читайте також:

Можливо зацікавить

на щиті, Луцьк, Волинь

Великдень зі сльозами та скорботою: на Волинь повертаються полеглі на війні Герої

поховання військового
фото

Дві донечки ніколи більше не побачать татка: напередодні Великодня на Волині попрощались з Героєм Олександром Муковським

Співпраця КП «Волиньприродресурс» та ВНУ імені Лесі Українки, круглий стіл: «Наукові дослідження територій планованої діяльності: допроєктний та післяпроєктний моніторинг»
фото

Співпраця КП «Волиньприродресурс» та ВНУ імені Лесі Українки, круглий стіл: «Наукові дослідження територій планованої діяльності: допроєктний та післяпроєктний моніторинг»

на щиті
фото

Дві втрати в громаді за тиждень: на Волинь востаннє повернувся Герой Руслан Сулім

пологи

На Волині жінка народила доньку у «швидкій»

поховання військового

Трагічний Великдень: у переддень великого свята на Волині прощатимуться з Героєм Віталієм Лесиком

Yaktak Небо
відео

Про безмежність, мудрість і вічність: відомий співак з Волині Yaktak випустив нову колаборацію

Погода заморозки

Заморозки повертаються? Волинян попередили про похолодання

поранення війна

Замість свята - жалоба: на Волині у переддень Великодня прощатимуться із Героєм Іваном Толочком