Як отримати компенсацію за зруйноване у війні житло? Роз'яснення закону

Як отримати компенсацію за зруйноване у війні житло? Роз'яснення закону

Українці можуть отримати перші компенсації за зруйноване або пошкоджене внаслідок російської агресії житло вже у травні. Такі прогнози роблять учасники ринку після того, як наприкінці березня Президент України підписав відповідний закон.

Видання ВСН детально проаналізувало проєкт Закону №7198 та думки експертів, і розповідаємо, як українцям отримати такі компенсації.

За яке майно можна отримати компенсацію?

1. Майно було пошкоджене/зруйноване з 24 лютого 2022 року.

2. Майно розташоване на території України, виняток - об'єкти, які до цієї дати перебували на тимчасово окупованій території.

3. Пошкоджена чи знищена саме житлова нерухомість: квартири, інші житлові приміщення (наприклад, кімнати у гуртожитках), будинки садибного типу, садові та дачні будинки, об'єкти будівництва, у яких зведені опорні та зовнішні конструкції.

4. Нерухомість могла бути недобудованою, але на момент пошкодження повинні бути зведеними несучі та зовнішні огороджувальні конструкції.

Хто може отримати компенсацію?

1. Власники пошкоджених/знищених об’єктів нерухомого майна, а також замовники будівництва, інвестори чи власники майнових прав у новобудовах.

2. ОСББ, управителі багатоквартирних будинків, житлові кооперативи тощо.

3. Додаткові категорії осіб за окремо визначеним порядком Кабінету Міністрів.

Не можуть отримати компенсацію особи із санкційних списків, із судимістю за вчинення злочинів проти основ національної безпеки та їхні спадкоємці.

Як будуть виплачувати компенсації за пошкоджене майно?

Пошкоджене майно буде відновлюватись лише через будівельні роботи та/або надання будівельних матеріалів для них.

Як будуть виплачувати компенсації за знищене майно?

Власники знищених квартир та інших житлових приміщень одержать житловий сертифікат - документ, що підтверджує гарантії держави профінансувати придбання квартири або іншого житлового приміщення (у тому числі такого, що буде споруджене в майбутньому) в обсязі визначеної грошової суми.

Власники приватних будинків зможуть на вибір отримати житловий сертифікат на купівлю квартири чи будинку або грошову компенсацію, яка перераховуватиметься на рахунок зі спеціальним режимом використання для фінансування будівництва.

Використати сертифікат можна протягом п'яти років з дня його видачі, а відчужувати протягом 5 років, окрім успадкування, заборонено.

Пошук та вибір квартири, будинку чи іншого житла здійснює отримувач компенсації самостійно.

Яким буде розмір компенсації?

Сума компенсації буде розрахована для кожного регіону окремо і максимально наближена до ринкової ціни за квадратний метр.

Граничний розмір компенсації відсутній, як і обмеження щодо місцезнаходження, типу та площі нового житла.

У випадку, коли вартість житла буде нижчою за суму, зазначену в сертифікаті, недоотримана частина компенсації буде сплачуватись отримувачу лише за рахунок грошових коштів, отриманих від рф для відшкодування збитків. Якщо ж більшою - доплачувати буде сам покупець нового житла.

Як подати заяву для отримання компенсації?

Заяву про надання компенсації за знищений об’єкт нерухомого майна потрібно подати до Комісії з розгляду питань щодо надання компенсації:

1. в електронній формі – через Єдиний державний вебпортал електронних послуг;

2. у паперовій формі – через ЦНАП, орган соціального захисту населення або нотаріуса. До слова, без прив'язки до місця реєстрації, адреси проживання чи самого об'єкту.

Якщо знищений об’єкт нерухомого майна перебуває у спільній власності, заяву може подати один власник (буде вважатися поданою всіма, якщо решта не мають заперечень).

Заяву можна подати під час дії воєнного стану та протягом одного року з дня його припинення.

До заяви додається копія документа, що підтверджує право власності або придбання нерухомості та, за наявності, матеріали фото- і відеофіксації до або після знищення.

Що далі буде із заявою?

Розгляд заяв та прийняття рішень про надання або відмову будуть здійснювати Комісії з розгляду питань щодо надання компенсації. Їх створять виконавчі органи місцевих рад, військові або військово-цивільні адміністрації населених пунктів.

Строк розгляду заяви - не більше 30 календарних днів. Якщо нерухомість розташована в зоні активних бойових дій чи в окупації - можуть продовжити термін ще на 30 днів.

Хто дасть гроші для компенсацій?

Джерелами фінансування будуть: державний та місцевий бюджети; міжнародні фінансові організації, інші кредитори та інвестори; міжнародна технічна та/або поворотна чи безповоротна фінансова допомога; репарації або інші стягнення з російської федерації; інші джерела.

Зокрема, для виплати компенсацій будуть використовуватися кошти Фонду з ліквідації наслідків збройної агресії Російської Федерації, де вже  є 17 млрд грн, які здебільшого сформовані за рахунок арештованих грошей «дочки» «Сбербанку РФ», що працювала в Україні (про це повідомляла Олена Шуляк). На 2023 рік держбюджет передбачає фінансування цього Фонду в розмірі 52,5 млрд грн. Попередньо планували, що на ці цілі спрямують і прибуток Нацбанку України, а це - ще близько 35,5 млрд грн.

Чи існують пільги?

Пріоритетне право на отримання компенсації мають учасники бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни, багатодітні сім’ї, особи з інвалідністю I та II груп.

Читати також:

Можливо зацікавить

полон війна

Двічі пройшов російський полон: Герой з Волині загинув під час кулеметно-мінометного обстрілу

Українець пішов воювати за Росію, а потім розстріляв окупантів

Українець пішов воювати за Росію, а потім розстріляв окупантів

поховання військового
фото

Дві донечки ніколи більше не побачать татка: напередодні Великодня на Волині попрощались з Героєм Олександром Муковським

на щиті
фото

Дві втрати в громаді за тиждень: на Волинь востаннє повернувся Герой Руслан Сулім

поховання військового

Трагічний Великдень: у переддень великого свята на Волині прощатимуться з Героєм Віталієм Лесиком

З якими хворобами можуть мобілізувати: детальний список

З якими хворобами можуть мобілізувати: детальний список

поховання військового
фото

Серце зупинилося після тяжких травм: на Волині попрощались із 21-річним Героєм Михайлом Рудем

поранення війна

Замість свята - жалоба: на Волині у переддень Великодня прощатимуться із Героєм Іваном Толочком

на щиті
відео

Трагічна Страсна п'ятниця: на Волинь востаннє повернувся молодий Герой Віталій Лесик