Як правильно спілкуватися з рідними, які повернулися з фронту: 6 порад від консультантки з військової психології

Як правильно спілкуватися з рідними, які повернулися з фронту: 6 порад від консультантки з військової психології

Як правильно рідним та близькому оточенню спілкуватися з військовими, які повернулися з фронту, які запитання можуть викликати агресію, як розмовляти, щоб звичайні запитання не звучали різко.

Про це журналісти ВСН вирішили поспілкуватися із консультанткою з військової психології, волинською журналісткою Іриною Костюк.

«Не очікуйте, що людина повернеться з фронту такою, як була. Не будьте байдужими, але й не будьте нав’язливими, особливо, коли мова йде про рідну, близьку людину», - розповідає вона. 

За словами Ірини Костюк, війна втомлює і бійця, і того, хто на нього чекає вдома. З обох сторін присутнє емоційне вигорання, стрес і це треба розуміти. Навіть якщо дуже хочеться висловити усі претензії, емоції, які назбиралися за час відсутності військового вдома, - зупиніться. Вчіться себе зупиняти, контролювати. 

«Взагалі я давно кажу, що час, який ми проводимо в чеканні військових додому, треба витрачати не на страждання та плач, а на роботу над собою і навчання екологічному, адекватному спілкуванню з військовими», - акцентує консультантка з військової психології.

Ось кілька практичних порад від Ірини Костюк:

  1. Мозок військового навіть вдома продовжує «воювати» - ніколи про це не забувайте, не тисніть, будьте чуйними та уважними.
  2. Не розпитуйте про ті теми, про які людина не готова говорити (травмуючі спогади, емоційні переживання, вбивства).
  3. Ставтесь до військових як до героїв, але без фанатизму
  4. Не зупиняйте його, коли він говорить. Намагайтеся не давати оцінок.
  5. Не використовуйте кліше або усталені вирази: «Війна - це пекло» або «Якщо ти вже повернувся, можеш залишити все у минулому». Замість цього краще скажіть йому, що ви турбуєтеся і переживаєте за нього, ви любите його і ви будете поряд, коли йому може щось знадобитися. Не поспішайте. Для повторного «знайомства» і відновлення комфортного відчуття поряд одне з одним необхідний певний час».
  6. Але якщо поведінка близького занадто агресивна, часті нав'язливі думки, спогади або «картинки» із зони бойових дій, або зловживання алкоголю викликає проблеми на роботі, порушує сімейні відносини, або дуже сильний депресивний настрій, особливо, якщо існує небезпека, що він може завдати шкоди собі – необхідно звертатися за допомогою.

Читайте також:

Можливо зацікавить