Як правильно заморожувати овочі та фрукти: прості поради для зимових запасів

Важливі правила при заморожуванні продуктів на зиму

Без сумніву, що літом, коли є доступ до свіжих продуктів, не хочеться думати про заморожені. Але згадайте про парникові турецькі чи іспанські помідори взимку, які не мають зовсім смаку. А місцеві овочі та фрукти у холодну пору року - це в основному яблука, картопля, буряк і капуста. Не дуже великий асортимент. А ще взимку у більшості овочів, фруктів та ягід з’явиться висока ціна.

Тому серпень та вересень - найкращий час для підготовки запасів на зиму. Якщо у вас є морозильник, варто наповнити його улюбленими та різноманітними видами літніх овочів і фруктів, розповідає РБК Україна. 

Замороження овочів - універсальний спосіб заготівлі продуктів про запас. Влітку ціни на овочі опускаються і зробити власні набори не складе особливих труднощів. При заморожуванні всі овочі зберігають вітаміни та корисні речовини та при цьому не втрачають свої смакові якості.

При приготуванні страв овочі можна просто вийняти з морозилки та відправити відразу в каструлю. А можна промити теплою водою і зробити відмінний салат.

Як правильно заморожувати овочі та фрукти: прості поради для зимових запасів

Які овочі можна заморожувати:

  • Стручкова квасоля
  • Броколі
  • Гарбуз
  • Морква
  • Буряк
  • Цвітна капуста
  • Кабачок
  • Болгарський перець
  • Помідор
  • Кукурудза
  • Зелений горошок
  • Баклажан

Не можна заморожувати ріпу, редьку і редиску. Вони після заморозки втрачають смакові якості через велику кількість води. Не рекомендується заморожувати з цієї ж причини та огірки.

Як правильно заморожувати овочі та фрукти: прості поради для зимових запасів

Як правильно заморозити овочі

Багато хто не знає, але перед заморожуванням овочів їх потрібно бланшувати - тобто опустити на пару секунд в окріп. А потім швидко остудити. Це обов'язкова умова для заморозки брюссельської капусти, баклажанів, зеленого горошку і кукурудзи.

Помідори, броколі та гриби в окріп опускати необов'язково. Дрібні помідори можна заморозити цілком - зробіть кілька проколів, щоб плід від низької температури не лопнув.

Великі помідори можна нарізати часточками, кружечками або перемолоти в блендері та зробити томатне пюре.

Дуже зручно робити порційні суміші - на салати, для супів, для рагу або ж для приготування улюблених страв всієї родини. Зелень можна також додати в суміш відразу.

Як приготувати овочеву суміш

1. Всі овочі добре помийте, почистіть і просушіть.

2. Наріжте смужками, кубиками або півкільцями - як вам подобається.

3. Якщо є овочі, які потрібно бланшувати - опустіть в окріп на 1-2 хвилини, а потім швидко остудіть.

4. Потім змішайте всі інгредієнти в одній ємності.

5. Розкладіть порційно в спеціальні контейнери або пакети для заморозки. Обов'язково розмістіть наклейку - для якої страви, коли заморожено і склад.

6. Відправляйте в морозильну камеру.

Заморожені овочі можна зберігати від 8 до 12 місяців. Повторному заморожуванню овочі не підлягають, тому краще відразу розділити на порції.

Читайте також: 

Можливо зацікавить