Як правильно зварити гречку: прості поради для ідеального гарніру в будь-якому посуді

Гречка - одна з найпопулярніших круп в українській кухні, однак навіть досвідчені господині не завжди знають, як приготувати її ідеально: розсипчастою, смачною і без переварювання.
ТСН.ua зібрав для вас основні поради, як варити гречку в мультиварці, духовці, пароварці, каструлі та навіть в мікрохвильовій печі.
Як підготувати гречку
Щоб гречка добре смакувала, її потрібно правильно підготувати:
- обов’язково промийте крупу в холодній воді кілька разів, очистіть її від камінчиків, неочищених зерен, сміття;
- варити можна лише в чистій питній холодній воді;
- якщо ви обрали каструлю, підберіть посуд із товстими стінками;
- сіль та інші спеції додаються на початку приготування, щоб крупа ввібрала в себе їхні смак та аромат;
- в каструлі після закипання води гречку потрібно варити ще 20-25 хвилин;
- для заправки зазвичай використовують вершкове масло;
- якщо каша вже готова, а вода ще залишилася в посудині, злийте зайву рідину, додайте масла і залишіть на кілька хвилин.
Як зварити розсипчасту гречку на гарнір? Перед тим, як додати її в каструлю або іншу посудину, трішки “просушіть” на гарячій сковороді. Тут варто не перестаратися: поставте невеликий вогонь і залишіть на 3 хвилини. Повинен з’явитися легкий гречаний аромат.
Як варити гречку: скільки води взяти та що додати
Гречка, як і більша частина круп, значно збільшується в розмірах під час приготування. Якщо ви не знаєте, як варити гречку, пропорції повинні бути такі: 1 склянка гречки на 2 склянки рідини. Але якщо вам більше до вподоби в’язка каша, можна взяти 2,5-3 склянки води.
Щоб гречка вийшла смачною, не забудьте додати сіль. На 1 склянку крупи вам знадобиться близько ½ чайної ложки. Але тут варто звертати увагу на свої уподобання. Досолити кашу можна в процесі приготування. Якщо у вас є улюблені спеції, без вагань додавайте і їх. До гречки найкраще підходять: базилік, кріп, червона мелена паприка, коріандр, орегано, петрушка.
Часто господині готують до каші зажарку. Так ви отримуєте смачний та поживний гарнір до будь-якої страви. Як варити гречку з зажаркою? Крупу перебрати, промити та поставити варити. За цей час приготувати зажарку. Порізати дрібно цибулину, натерти морквину. Відправити їх зажарюватися на олії в сковорідці. Готова гречка відправляється до зажарки, перемішується. Після чого тушкується на маленькому вогні ще 5 хвилин.
Ще один популярний варіант: готувати гречку з м’ясом. Це ситна і смачна страва, яка підходить всій родині на обід чи вечерю. Як варити гречку з м’ясом? Тут все дуже просто. Зробити засмажку, додати м’ясо (краще за все підійде куряче). Смажити протягом 5-7 хвилин, а потім налити води. Довести до кипіння, насипати крупу і варити на невеликому вогні до 25 хвилин.
Як варити гречку на воді в каструлі
Візьміть посудину з товстим дном, додайте гречку, залийте водою. Доведіть до кипіння і зменшіть вогонь. Скільки варити гречку в такому разі? Достатньо 20-25 хвилин. Деякі господині додають крупу в киплячу воду. Час приготування при цьому не змінюється, але відразу після додавання гречки, вогонь потрібно зменшити.
Під час варіння крупу не перемішують. Щоб зрозуміти, що гречка вже готова, проведіть ложкою по дні каструлі. Води немає? Можна знімати з вогню. Якщо ви вперше готуєте цю крупу і боїтеся, що вона пригорить, знімайте трішки раніше і дайте настоятися.
Читайте також:
- 5 продуктів з кухні, які захищають мозок від старіння
- «Сніданок запускає двигун, обід тримає хід...»: чим годують бійців волинського підрозділу Нацгвардії
- Чи можна лягати спати голодним: коли перекус на ніч необхідний, а коли - шкідлива звичка