Як у селі на Волині готують традиційний борщ з линками
У селі Сваловичі на Волині колись щодень готували зелений борщ з линками, нині ж це - рідкість. Зелений борщ готується із щавлю, линки додають, тому що сама річка Прип’ять дає цю рибу для приготування.
Рецептом поділилися із Суспільним керівниця відділу еколого-освітньої роботи Віта Домашич.
Для приготування господині нарізають овочі — картоплю, моркву, влітку додають свіжий щавель, взимку консервований або заморожений. Обов’язковим інгредієнтом також є яйця.
«Линок — дуже жирна риба і навариста. Смак із линка, він дає поживність. Він смачний. Линок має багато м’яса. Це риба, яка не має кісток», — каже Віта Домашевич.
Цим борщем пригощають гостей Національного парку «Прип’ять-Стохід» із різних міст, —каже Віта Домашевич, — смакували ним і французи, і поляки.
«Чому цей борщ варили у цих селах — тому що на березі самої річки це було дуже доступно — зранку зловили рибку, щавлю нарвали, картоплі накопали, якщо це серпень. Стали біля плити, зварили смачний і поживний борщ», — говорить жінка.
Господиня заправляє юшку цибулею, її теж не нарізає дрібно, а навпіл, щоб страва більше натягнулася смаком. Линки, щавель та яйця додає в самому кінці, щоб риба не розварилась, а тримала свою форму і була цілісною.
Борщ варять на відкритому вогні. Допомагає розкласти вогнище Валерій Пузняк.
«Линок зазвичай ловиться в затонах. Тут біля Сваловичів. Линок — це така мульна донна риба, вона практично не спливає на верх і вона харчується поживними речовинами, які знаходяться в дні. Колись було дуже багато, а зараз линка зменшилося у зв’язку зі зміною клімату», — говорить Віта Домашевич.
На завершальному етапі в борщ додають лавровий лист, сіль та перець.
Після того, як борщ приготувався, його накривають кришкою і дають настоятись ще кілька хвилин. А перед подачею на стіл заправляють петрушкою.
Читайте також:
- Не борошно і не манка: що додати в сирники, щоб вони були ніжні й не сухі
- Салат «Соняшник» для святкового столу: страва, яку обожнюють усі
- Що трапиться з вашим тілом, якщо щодня їсти сало