Справжній домашній «Живчик» за бабусиними рецептами: смачно, просто й без хімії

Справжній домашній «Живчик» за бабусиними рецептами: смачно, просто й без хімії

Домашній «Живчик» — це чудовий спосіб використати перестиглі чи злегка побиті яблука, які не підходять для інших страв.

Напої, приготовані за цими рецептами, напрочуд схожі на відомий магазинний варіант: освіжаючі, смачні й натуральні, пише ТСН.

Рецепт «Живчика» з подвійним настоюванням

Інгредієнти:

  • Відро яблук (переважно червоних, можна перестиглих або збитих)
  • Вода
  • Цукор (з розрахунку одна склянка на 3 літри соку)

Приготування:

Ретельно вимийте яблука. Обріжте всі пошкоджені та надгнилі ділянки, видаліть серцевину. Чистити яблука від шкірки не потрібно.

Нарізані яблука помістіть у велику каструлю або відро. Залийте їх окропом так, щоб вода повністю покривала яблука. Накрийте кришкою і залиште настоюватися приблизно на 5-6 годин, до повного охолодження.

Процідіть рідину. Це буде ваш перший віджим. Ті ж самі яблука знову залийте окропом і залиште ще на 5-6 годин до охолодження.Знову процідіть рідину. Після цього яблука вже не знадобляться, їх можна викинути.

Обидва відціджені соки процідіть через марлю, щоб видалити дрібні частинки. З’єднайте їх в одній великій каструлі. Додайте цукор з розрахунку одна склянка цукру на 3 літри соку.

Доведіть сік до кипіння і варіть приблизно 10 хвилин. Гарячий «Живчик» розлийте в стерилізовані банки і щільно закрутіть стерилізованими кришками. Банки додатково стерилізувати не потрібно.

Переверніть банки догори дном, укутайте їх на ніч (або приблизно на 10 годин). Після повного охолодження перенесіть банки у прохолодне місце, наприклад, у погріб.

Рецепт «Живчика» за ніч

Цей варіант «Живчика» також чудово підходить для яблук, що опадають.

Інгредієнти:

  • Відро яблук
  • 1,5 відра окропу
  • 600 г цукру
  • 1 ч.л. лимонної кислоти

Приготування:

Наріжте яблука пластинками. Чистити їх або вирізати серцевину з насінням не потрібно. Просто видаліть червиві або зіпсовані частини. Залийте нарізані яблука 1,5 відра кип’ятку. Накрийте каструлю кришкою і залиште настоюватися на ніч. Якщо залишаєте на довший час, періодично перемішуйте яблука.

Після настоювання вийміть яблука, а настій ретельно процідіть. До процідженого настою додайте 600 г цукру та 1 чайну ложку лимонної кислоти.Доведіть напій до кипіння і відразу ж розлийте його в стерилізовані банки.

З цього рецепту виходить приблизно 12 літрів смачного напою. Зверніть увагу, що з соковитих яблук напій буде темнішим, а з менш соковитих — світлішим.

Читайте також:

Можливо зацікавить