Була популярною понад століття: відродили староволинську страву

Староволинська кухня багата на унікальні страви, рецепти яких передавалися з покоління в покоління. Одну з таких – волоханики – відродили в етнопарку «Ладомирія» на Рівненщині.
Ця картопляна страва була популярною понад століття, адже місцеві господині здавна використовували картоплю як основний інгредієнт у повсякденному раціоні.
Про те, як приготувати автентичні волоханики, йдеться у випуску проєкту «Кулінарний спадок», пише Суспільне.
Тісто готують із картопляного пюре та сирої тертої картоплі, а характерна «волохатість» страви з’являється завдяки особливій текстурі.
«Як є бульба й капуста, то у хаті не пусто» — говорили у народі. Так, із картоплі можна приготувати чимало страв — як повсякденних, так і святкових. Це терчаники або ж деруни з різноманітними начинками, пампушки, східні млинці, бульб’яники, маглаї або ж картопляники з вареної та сирої картоплі, теж із начинками. І цей перелік картопляних страв, які господині смажать, тушкують чи запікають, можна продовжити.
Один із варіантів відродили працівниці етнопарку «Ладомирія», що розташований у місті Радивилів Дубенського району. Це — волоханики.
«Волоханики — староволинська страва, якій понад 100 років. Готували її наші діди-прадіди, бабусі та прабабусі. — розповіла шеф-кухарка Людмила Єлісеєва. — Тісто на волоханики роблять із суміші картопляного пюре та сирої натертої картоплі. А чого страва називається волоханики? Бо продовгуватість натертої картоплі якраз і дала назву страві. Адже у кип’ятку картопля розкривається наче ворсинка. А тісто, оповите довгуватими ворсинками, стає волохатим».
Читайте також:
- Харків'янин підкорив «МастерШеф» волинською стравою
- Рогалики, що тануть у роті: легкий рецепт від луцької фудблогерки