Буряк буде стояти аж до весни: як волинянам зберегти коренеплоди у свіжому вигляді
Багато волинян вирощують буряк. Це один із тих овочів, який важливо зберегти соковитим і смачним протягом усієї зими. Але, як і багато коренеплодів, він може швидко втратити свою свіжість і стати зморшкуватим.
Про те, як і де зберігати буряк удома та які умови допоможуть зберегти його на довгий час, йдеться в матеріалі Главред.
Як і де зберігати буряк удома?
Якщо у вас немає підвалу або льоху, не варто засмучуватися. Буряк можна успішно зберігати в домашніх умовах, якщо дотримуватися кількох простих правил:
- У холодильнику. Невелику кількість буряка можна зберігати в нижньому відділі холодильника, де розташована зона для овочів. Для цього коренеплоди потрібно ретельно очистити від землі, просушити й укласти в поліетиленовий пакет із кількома дірочками для вентиляції. Так буряк залишиться свіжим до 1-2 місяців.
- На балконі. У холодні місяці буряк можна зберігати на заскленому балконі. Головне, щоб температура не опускалася нижче 0ºС. Для кращого збереження можна укласти буряк у ящик з піском або тирсою - це запобіжить всиханню.
Як правильно зберігати буряк у погребі?
Найкраще місце для тривалого зберігання буряка - це підвал або льох. Оптимальна температура для зберігання буряка становить від 0ºС до +2ºС. Також важливо підтримувати помірний рівень вологості, щоб коренеплоди не замерзли і не почали гнити, пише портал На пенсії.
Правильне розташування буряків - запорука їх довгого зберігання. Дуже вдалим рішенням буде розмістити буряк поверх картоплі. Це зумовлено тим, що буряк з часом втрачає вологу, а картопля, навпаки, поглинає її. Таке сусідство допомагає обом культурам залишатися свіжими та запобігає появі цвілі на картоплі.
Як зберегти буряк і моркву на зиму в домашніх умовах?
Для тривалого зберігання як буряка, так і моркви можна використовувати кілька простих методів:
- Зберігання в піску. Насипте шар сухого піску в ящик, покладіть буряк і моркву так, щоб вони не торкалися один одного, і засипте піском зверху. Це запобіжить випаровуванню вологи та гниттю.
- Тирса або мох. Альтернативою піску можуть стати тирса або мох. Вони також утримують вологу і допомагають коренеплодам залишатися свіжими.
- Зберігання в пакетах. Важливо не зав'язувати пакети герметично - овочі повинні "дихати", тому залишайте пакети злегка відкритими або зробіть у них отвори.
Читайте також:
- «Це шедевр!»: рецепт волинського сирника
- Можна насолодитися свіжими качанами навіть узимку: як волинянам заморозити капусту
- Смачний обід: як приготувати волинський борщ