Чи можуть відмовити у відстрочці багатодітному батьку, який живе окремо

Чи можуть відмовити у відстрочці багатодітному батьку, який живе окремо

У ТЦК пояснили, коли багатодітні батьки не мають права на відстрочку від мобілізації. Наявність у чоловіка трьох і більше неповнолітніх дітей є однією з підстав для відстрочки від мобілізації. Проте скористатися цим правом можуть не всі багатодітні батьки.

Чи можуть відмовити у відстрочці багатодітному батьку, який не живе разом зі своїми дітьми, у коментарі РБК-Україна пояснив адвокат Дмитро Франчук.

Багатодітні батьки мають право на відстрочку, якщо неповнолітні діти перебувають на їхньому утриманні. Проте бувають випадки, коли чоловікам відмовляють через те, що вони проживають окремо.

Відстрочка для багатодітного батька: які вимоги закону

До редакції видання звернувся чоловік, який має трьох неповнолітніх дітей, на яких він сплачує аліменти, але у ТЦК йому відмовляють у відстрочці.

«Маю договір із матір'ю дітей про утримання та аліменти. ТЦК вимагає, аби я ще й проживав з дітьми», - розповів він.

Адвокат Дмитро Франчук вважає, що дії ТЦК не відповідають вимогам закону.

«Відмова ТЦК у наданні відстрочки, яка обґрунтована вимогою проживання з дітьми, на мою думку, є незаконною, оскільки чинне законодавство України не висуває такої вимоги. Але більшість ТЦК посилаються на воєнний стан та перевищують свої повноваження», - зауважує він.

Юрист пояснює, що стаття 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» передбачає:

  • чоловіки, які є батьками трьох або більше неповнолітніх дітей, мають право на відстрочку від мобілізації;
  • у законі не йдеться про те, що батько повинен обов'язково проживати з дітьми для отримання відстрочки. Важливо лише підтвердити факт біологічного батьківства і наявність трьох неповнолітніх дітей.

Для отримання відстрочки необхідно надати підтверджуючі документи - свідоцтва про народження дітей і документи, що діти є неповнолітніми.

«Договір з матір'ю дітей про утримання та аліменти також є важливим підтвердженням виконання ваших батьківських зобов'язань», - додає адвокат.

Важливі документи, які можуть знадобитися:

  • копія свідоцтва про народження дітей;
  • договір про утримання дітей;
  • квитанції про сплату аліментів;
  • інші документи, які можуть підтвердити право на відстрочку (наприклад, медичні довідки, якщо є).

Що робити, коли багатодітному батьку відмовляють у відстрочці

Дмитро Франчук радить звернутися до керівництва ТЦК.

«Можете подати письмову заяву на ім'я керівника ТЦК з вимогою переглянути рішення про відмову та вказати на невідповідність такої вимоги законодавству. Додайте до заяви копії свідоцтв про народження дітей та договору про аліменти», - каже адвокат.

Також він рекомендує звернутися до омбудсмена, який може допомогти у вирішенні проблеми, коли права були порушені.

«Якщо ТЦК відмовиться виконати ваш запит або не перегляне своє рішення, ви маєте право оскаржити це рішення в суді. У таких випадках суди часто стають на бік громадян, оскільки вимога спільного проживання не передбачена законом», - звертає увагу Дмитро Франчук.

Також варто звернутися до адвоката, який спеціалізується на військовому праві. Фахівець допоможе підготувати необхідні документи та оскаржити неправомірну відмову.

Читайте також: 

Можливо зацікавить