Гниють помідори: як волинянам врятувати врожай

помідори

Багато волинських городників під час вирощування помідорів стикалися з таким захворюванням, як вершинна гнилизна.

Вершинна гниль - фізіологічне захворювання, яке частіше проявляється в теплицях. У відкритому ґрунті це захворювання зустрічається значно рідше. Лише зелені плоди піддаються йому, пишуть Добрі новини.

Симптоми гнилі починають виявлятися у вигляді дрібних плям ясно-бурого забарвлення. У міру збільшення плям уражені тканини висихають і набувають темно-бурого кольору

У деяких випадках захворювання виникає при нестачі кальцію, але в більшості випадків це пов’язано не з дефіцитом кальцію, а з його поганим засвоєнням рослинами. Вершинна гниль зазвичай проявляється на початку наливу плодів. Найбільший розвиток захворювання відбувається при високій температурі та надто сухому повітрі.

Не всі томати схильні до цієї хвороби однаково. Серед сортів та гібридів є суттєві відмінності щодо чутливості до вершинної гнилі. На деяких сортах хвороба може не «чіплятися» зовсім. Для боротьби з вершинною гниллю під час утворення плодів рекомендується регулярний, але помірний полив рослин, хороша вентиляція теплиць і збереження оптимальної температури повітря.

Виявивши перші ознаки хвороби, зніміть всі уражені плоди. Головне – усунути нестачу кальцію за короткий час для порятунку врожаю. Під час періоду зростання плодів рекомендується позакореневе підживлення рослин розчином кальцієвої селітри (1 чайна ложка на 10 літрів води). Таке обприскування повторюйте 2-3 рази з інтервалом у 5-7 днів, а також поливайте під корінь.

У деяких випадках для боротьби з вершинною гниллю обприскування проводять одновідсотковим розчином кальцієвої селітри. Проте, слід зауважити, що кожен випадок індивідуальний і залежить від багатьох факторів. Клімат, технічні прийоми та сама культура мають значення. Рекомендується спочатку провести обробку на окремих рослинах, а потім обробляти всі посадки.

Щодо профілактики та боротьби з вершинною гниллю, можна використовувати препарати, в яких не міститься азоту, а кальцій знаходиться у хелатній, тобто доступній для рослини формі. Позакореневі підживлення сприяють швидкому проникненню кальцію в листя та плоди. Вершинна гниль може ускладнюватись грибковою або бактеріальною інфекцією. Для профілактики можна обробити рослини фунгіцидом.

Читайте також:

Можливо зацікавить