«Хто має гроші - народить дитину від загиблого військовослужбовця, у інших держава цей шанс забрала», - дружина луцького воїна ЗСУ

Кріоконсервація сперми

Державна програма стосовно безкоштовного збереження генетичного матеріалу військових запрацює лише з 2025 року, проте немалий резонанс та обговорення у суспільстві вона викликала вже зараз. Йдеться про пункт щодо обов'язкової утилізації біоматеріалу після смерті донора. До цього моменту питання використання кріоконсервованої сперми не було врегульоване державою ніяк, що не забороняло зробити штучне запліднення біоматеріалом померлої людини, якщо у парнера була відповідна довіреність.

Єдина клініка на Волині, яка надає послугу «кріоконсервація сперми» - це «Боголюби». З початком повномасштабної війни там діє спеціальна програма, що передбачає знижки для військовослужбовців. Яким чином можна використати біоматеріал загиблого захисника України, дізнавалися журналісти ВСН.

Нагадаємо, 21 березня 2023 року Верховна Рада України ухвалила за основу законопроєкт №8011 щодо безкоштовного збереження генетичного матеріалу військових і правоохоронців, які виконують службові завдання у зонах бойових дій. Згодом, 21 грудня 2023 року, президент Володимир Зеленський затвердив його своїм підписом. 

Загалом законопроєкт спрямований на забезпечення прав учасників війни на біологічне посттравматичне батьківство та материнство у випадку отримання ними поранень, які впливають на репродуктивні функції.

Однак документ має правку про те, що «у разі загибелі або визнання померлою в установленому порядку особи, репродуктивні клітини якої зберігаються, їх зберігання припиняється з подальшою утилізацією». Правку подав голова комітету з питань здоров’я нації Михайло Радуцький.

Юристка приватної практики у Луцьку Олена Бабула пояснила журналістам ВСН, що в законі не передбачена заборона на використання сперми загиблого чоловіка, якщо її заморозили у приватній клініці за власні гроші.

«За словами Радуцького, використання біоматеріалу суперечить статті 248 Цивільного кодексу України, яка передбачає припинення представництва за довіреністю після смерті довірителя. 

Проте, цей законопроєкт стосується лише державної, безоплатної програми, на яку закладуть кошти у 2025 році. Наразі ж багато приватних клінік пропонують зберігання біоматеріалу за власні кошти, це є приватна послуга і не підпадає під цей закон. А стосовно використання такого біоматеріалу після смерті - це завжди було юридично сірою зоною, адже у жодному законі не прописані ні дозволи, ні заборони», - зауважила  Олена Бабула.

Зазвичай під час кріоконсервації приватні клініки підписують якомога більше дозвільних документів: матеріальну довіреність на дружину або іншу людину, якій чоловік надає право скористатися біоматеріалом у разі його смерті.

«Через те, що не існувало прямої заборони використовувати матеріал у разі загибелі пацієнта, це все ж таки можливо було робити. Оскільки закон про безоплатне, тобто за державний кошт, збереження генетичного матеріалу військових набирає чинності через три місяці з дня його опублікування, то до того часу нардепи ще можуть відкоригувати пункт про утилізацію генетичного матеріалу», -  зазначила Олена Бабула.

До слова, за цим законопроєктом право на безоплатне зберігання біоматеріалу військовий не отримує автоматично, він повинен подати відповідну заяву. До початку повномасштабного вторгнення кріоконсервація сперми користувалася не меншим попитом, адже дає шанс народити дитину попри проблеми зі здоров'ям та неможливість це зробити природнім шляхом.

Лучанка Софія заміжня за військовослужбовцем, який виконує бойові завдання на сході країни. У подружжя є двоє доньок, проте у планах на майбутнє - народження сина:

«Мій чоловік є учасником бойових дій ще з 2014 року. Нашим донькам 6 та 9 років, але завжди хотіли народити ще одну дитину, сина. Я почала дізнаватися про послуги кріоконсервації сперми рік тому, бо ж невідомо, як вплине на здоров'я чоловіка його діяльність. Були навіть на консультації репродуктолога у Львові.

Так як державної програми щодо безкоштовного збереження генетичного матеріалу військових донедавна не існувало, та і запрацює вона аж з 2025 року, багато приватних клінік впровадили свої програми, де пропонують знижки на кріоконсервацію та зберігання біоматеріалу наших захисників».

Зверталася Софія і у медичний центр «Боголюби». Там також діє відповідна програма лояльності до військовослужбовців.

«Їхня програма називається «Збереження нації» і вона передбачає 50-ти відсоткову знижку на консультацію та обстеження, а зберігання біоматеріалу - безоплатне. Перед кріоконсервацією сперми чоловік має пройти обстеження на наявність інфекцій, здати аналіз крові на ВІЛ, гепатит B, гепатит C та сифіліс.

Після здачі біоматеріал перевіряють на концентрацію та рухливість сперматозоїдів. Якщо все в порядку, відбувається кріоконсервація. Сама послуга кріоконсервації сперми у «Боголюбах» вартує 2760 гривень», - розповіла дружина військослужбовця Софія.

Для цивільних людей зберігання біоматеріалу у МЦ «Боголюби» коштує 6 тисяч гривень на рік. Жінка каже, що з одного боку - це добре, що держава хоче виділити кошти на такі послуги, проте законопроєкт - недопрацьований і унеможливлює використання біоматеріалу після смерті військовослужбовця. Тому Софія планує скористуватися платними послугами та, таким чином, обійти неточності у законі та захистити свої права.

«Такими законами людей ще більше змушують шукати якісь варіати їх обійти. В приватній клініці у тебе не спитають чи живий донор, а здійснять послугу, за яку людина платить гроші відповідно до раніше укладених договорів. За державною ж програмою, яка має запрацювати у 2025 році, якщо нічого не змінять, вони вимагатимуть довідку про те, що військовослужбовець не загинув.

Тобто у нашій країні все, як завжди: в кого є гроші - будуть платити і збережуть біоматеріал після смерті, і здійснять запліднення. У кого нема - держава забере таку можливість, згідно прописаної правки до закону», - додала Софія.

Також законотворці не врахували ще один важливий момент - щоб використати біоматеріал чоловіка в програмі штучного запліднення, потрібна яйцеклітина жінки. Ця процедура є не менш дороговартісною. 

«У нас із дружинами військових є спільний чат, де ми обговорюємо різні питання, хотілося б, щоб і це врахували в тому законі, адже кріоконсервація сперми - це лише перший крок до вагітності. Тобто ці витрати покриє держава, але тільки збереження біоматеріалу - недостатньо. В іншому ж випадку, людям всеодно доведеться платити в подальшому», - зазначила Софія.

У медичному центрі «Боголюби» журналістів ВСН запевнили, що утилізувати біоматеріал клієнта вони мають право лише з його дозволу:

«Ми утилізуємо матеріал клієнта лише за його відповідною заявою. Без його дозволу ми не маємо право це зробити».

Якщо ж клієнт оформив довіреність розпоряджатися своїм біоматеріалом на іншу людину - вона і вирішує його подальшу долю. Проте, зі вступом у дію нового закону, чи буде така можливість доступна після смерті донора наразі невідомо.

Читайте також:

Можливо зацікавить