Ідеальний маринад для будь-яких грибів: найсмачніший рецепт, який підходить для всіх видів

Мариновані гриби — це справжній делікатес, який чудово доповнює будь-який стіл. Щоб зробити їх по-справжньому смачними, потрібен не лише добрий гриб, а й правильний маринад. Ми ділимось універсальним рецептом, який підійде до будь-яких лісових грибів — маслюків, опеньків, білих, підберезників, зеленушок, рижиків та інших.
Такий маринад робить гриби хрусткими, ароматними, з приємною кислинкою і легкою пряністю. Ідеально як для швидкого вживання, так і для консервації на зиму.
Інгредієнти на 1 л води для маринаду:
- 2 ст. л. солі (без гірки)
- 1 ст. л. цукру
- 3–4 лаврових листки
- 5–7 горошин чорного перцю
- 3–4 горошини духмяного перцю
- 2–3 зубчики часнику
- 1 ч. л. оцту 70% (або 100 мл 9% оцту)
- за бажанням — гвоздика, насіння гірчиці чи кріп
Як приготувати:
- Гриби почистіть і добре промийте. Великі розріжте на частини. Відваріть у підсоленій воді 20–30 хв (або поки не опустяться на дно), потім злийте.
- Паралельно приготуйте маринад: у воді розчиніть сіль, цукор, додайте спеції та доведіть до кипіння.
- Додайте оцет наприкінці, після закипання маринаду, варіть ще 2–3 хвилини.
- Гриби перекладіть у стерилізовані банки, залийте гарячим маринадом по вінця.
- Закатайте, переверніть догори дном і укутайте до повного охолодження.
Якщо плануєте їсти гриби в найближчі дні, не потрібно закатувати — просто зберігайте в холодильнику. А для зими — обов’язково простерилізуйте банки або гриби в маринаді 20 хв.
Читайте також:
- Рибна консерва без автоклава на зиму: сардина в маслі, яка смачніша за магазинну
- З 2 кілограмів буряка виходить ідеальна заправка для борщу: найкращий рецепт
- Соте з баклажанів на зиму: простий рецепт консервації, яка стане вашою улюбленою