Коли квасити капусту восени 2025: у які дати не можна

Квашена капуста - не тільки смачна, а й дуже корисна заготовка. У ній міститься багато вітаміну С, який особливо необхідний організму в холодну пору року. Тому наші бабусі знали, що восени потрібно заготовити таку капусту на зиму.
Коли можна квасити капусту за прикметами та місячним календарем, щоб вона вийшла хрусткою, соковитою і простояла до весни, розповідає ТСН.
Цьогоріч погода внесла свої корективи в звичний ритм життя українців. Різке похолодання у другій половині вересня змусило дачників змінити терміни збирання овочів через перші, але досить суворі заморозки.
Капусту зазвичай прибирають у кінці сезону. Пізні сорти ростуть до перших морозів, тобто до кінця вересня — початку жовтня. До цього часу кочани стають щільними та ідеальними для тривалого зберігання, засолювання та квашення.
Якщо погода підкаже, коли збирати капусту з грядки, то визначити найкращий день для квашення допоможе місячний календар. Багато дачників і фермерів орієнтуються на нього не лише під час висаджування та збирання врожаю, а й для кулінарних заготовок.
Місячні фази і секрети хрусткої капусти
Вважається, що найсприятливіші дні для квашення — фаза Місяця, що зростає. Під час повного Місяця капусту квасити не рекомендують: за досвідом господинь, вона в цей період виходить м’якою і занадто кислою.
2025 року осінні повні Місяці припадають на:
- 7 жовтня;
- 5 листопада;
- 5 грудня.
У ці дні і декілька після них краще «відкласти ножі».
Щоб отримати традиційний хрускіт і ідеальну кислоту, варто чекати 5–6 днів після нового Місяця. Зростальний Місяць вважається оптимальним часом для маринадів і засолок.
Ідеальні дати квашення восени і взимку 2025 року
- 27–28 вересня;
- 22–23 і 27–28 жовтня;
- 23–24 листопада;
- 25–26 грудня.
А що робити з підмороженою капустою
Цьогорічні заморозки прийшли несподівано після теплої погоди, тож дехто міг пропустити момент збирання. Підморожені кочани не варто викидати — їх можна і навіть варто квасити. Одноразове підмерзання не погіршує корисні властивості овоча.
Єдиний мінус — така капуста може бути менш хрусткою, але ферментація відбуватиметься швидше. Тому її краще використовувати для швидкого споживання, а не для тривалого зберігання.
Найпоширеніші помилки під час квашення
- Неправильна ємність. Алюмінієві каструлі чи банки не підходять: метал реагує з кислотою, капуста стає гіркою і тьмяною.Сорт капусти. Для квашення підходять щільні, зрілі кочани пізніх сортів. Недозрілі з темно-зеленим листям не дадуть хрусткого результату.Сіль. Використовуйте кам’яну сіль середнього або великого помолу, не йодовану. Йод пригнічує молочнокисле бродіння, капуста потемніє і стане м’якою.
Правильна дата, правильний сорт і правильна сіль — і ваша квашена капуста буде хрусткою, ароматною та корисною всю зиму.
Читайте також:
- Соковита та хрумка: простий рецепт квашеної капусти на зиму від досвідчених кулінарів
- Квашена капуста: рецепт від бабусі, який виходить завжди
- Квашена капуста виходить хрустка і дуже смачна: рецепт для лінивих