Корисна чи шкідлива? Вся правда про вівсянку від дієтологині

Корисна чи шкідлива? Вся правда про вівсянку від дієтологині

Вівсянка давно вважається класикою здорового сніданку, проте не всяка каша однаково корисна. Дієтологиня Людмила Гончарова пояснила, яку саме вівсянку варто обирати, щоб отримати максимум користі, і які помилки роблять її шкідливою. Вона наголосила: найкраще готувати кашу з цільного або плющеного зерна на воді й додавати свіжі ягоди чи фрукти, а не цукор чи джем.

Дієтолог Людмила Гончарова розповіла для УНІАН, яка вівсянка на сніданок буде дійсно корисною, а що їсти зранку взагалі не варто. 

Вівсянка на сніданок - користь і шкода

Чим корисна вівсянка на сніданок і чому її заведено вважати ідеальним варіантом зранку? Вівсянка багата мікроелементами, органічними кислотами і вітамінами, завдяки чому чинить сприятливу дію на роботу організму. Але її користь багато в чому залежить і від виду вівсянки, і від способу приготування каші.

За словами лікаря-дієтолога Людмили Гончарової, вівсянкою снідати корисно, якщо у людини немає проблем із засвоюваністю продукту: "Тобто, у вас засвоюється білок вівсянки або частини його, припустимо, глютен. Вуглеводи, які знаходяться у вівсянці. Тому що це вуглеводний прийом їжі". 

Крім цього, засвоюваність вівсянки у здорової людини залежить також і від способу її приготування. "Якщо ви готуєте на молоці, - вона гірше засвоюватиметься. Краще приготування каші на воді. І якщо це буде зерно, - це буде краще для шлунково-кишкового тракту", - зазначає Гончарова. 

Зазвичай, додає лікарка, люди купують вівсянку в пластівцях, але в такій каші практично немає вітамінів і мінералів через термічну обробку, яку проходить зерно. Набагато краще готувати кашу з розплющеного або цільного зерна. Так, варити її доведеться довше, але і користь буде очевидна.

Також користь вівсяної каші багато в чому залежить від того, що ви в неї додаєте: цукор, джем, ягоди або фрукти.

"Якщо ви використовуєте ягоди, свіжі або заморожені, - це буде найкращий варіант приготування цієї каші", - каже Гончарова.

Отже, яка вівсянка найкорисніша:

  • із цільного або плющеного зерна (не пластівців);
  • приготована на воді;
  • з добавками у вигляді свіжих або заморожених ягід/фруктів.

Альтернативою вівсяній каші на сніданок може бути будь-яка інша, яку добре засвоює ваш організм - наприклад, пшоняна, гречана, кукурудзяна. Крім каші, корисним також буде будь-який сніданок із натуральних продуктів. 

"Запечене м'ясо з салатом, листям салату, зеленню. Або це яйця із зеленню, листям салату, оливковою олією", - радить лікарка. 

Водночас найгірший сніданок - із рафінованих продуктів. 

"Це випічка, якісь круасани, торти, цукерки, джеми. Це не дуже хороший сніданок... Тобто, рафіновані продукти - це продукти з найменшою користю. Ковбаса, копчені сири", - пояснила дієтолог.