Квашені помідори у відрі: зникають зі столу за хвилину

Квашені помідори — це справжня кулінарна класика української кухні. Особливо, якщо вони встигли настоятися у відрі, набралися аромату спецій, трав і тієї самої «домашньої кислинки».
Ділимось простим, перевіреним роками рецептом, як заквасити смачні, хрумкі помідори у відрі — без зайвого клопоту.
Що потрібно на 10 л відро:
- Помідори — ~6–7 кг (щільні, стиглі, але не м’які)
- Вода — 5 літрів
- Сіль — 5 ст. ложок (без гірки)Цукор — 1–2 ст. ложки (за бажанням)
- Лавровий лист — 5–6 шт.
- Перець духмяний — 10 горошин
- Часник — 1 головка (розібрати на зубці)
- Кріп — пучок з парасольками
- Листя хрону, вишні, смородини — по кілька штук
- Стручок перцю чилі — за бажанням
- Гірчиця в зернах або гірчичний порошок — 1 ч. ложка (опціонально)
Як готувати:
- Помідори вимити, перебрати — без тріщин і надм’яклих. Зелень помити й обсушити.
- Кріп, листя вишні, хрону, смородини, трохи часнику та перцю горошком.
- Можна пересипати шарами спецій і залишками часнику.
- У 5 літрах холодної або теплої (НЕ гарячої!) води розчинити сіль і, за бажанням, цукор. Сіль має бути кам’яна, не йодована.
- Повністю покрити овочі. Щоб вони не спливали, притисніть чистою тарілкою або дерев’яним кругом, зверху покладіть гніт (пляшка з водою чи баночка).
У кімнаті мають постояти 3–4 дні (при температурі 20–22°C). Потім перенесіть у прохолодне місце (підвал, погріб, холодильник або балкон).Через 7–10 днів помідори готові до вживання.
Читайте також:
- Сацебелі на зиму: класичний рецепт найсмачнішого соусу
- Як приготувати кабачкову ікру на зиму, щоб була смачніша, ніж у магазині
- Кабачкова ікра на зиму: найкращий рецепт