Мариновані гриби на зиму: три простих рецепти

Найкращий маринад для грибів

Мариновані гриби — смачна заготовка на зиму, яку можна використовувати в салатах, як закуску або гарнір. Готувати їх не так складно, з цими рецептами ви зможете заготовити їх на зиму.

Для консервування на зиму підходять наступні гриби: білі, підосичники, підберезники, маслюки, моховики, опеньки, товстушки, лисички, рижики, сироїжки та навіть печериці. Рецепти консервації найпопулярніших грибів серед українців: білих, опеньків та печериць, - пише Tochka.net.

Як маринувати білі гриби

Інгредієнти:

  • Гриби білі (боровики) — 1 кг,

Для маринаду на 1 л відварених грибів:

  • Вода — 1,2 л,
  • Сіль нейодована — 1,5 ст. ложки,
  • Лавровий лист — 2 шт.,
  • Перець чорний горошком — 5-6 шт.,
  • Гвоздика — 2 бутона,
  • Перець запашний — за смаком,
  • Оцет 9% — 60 мл.

Як консервувати білі гриби: покроковий рецепт

Для маринування вибираємо білі гриби без червоточини, з капелюшком в діаметрі не більше 5-6 см. Гриби ретельно очищаємо від землі, потім протираємо вологою ганчіркою (так краще прибираються дрібні частинки, які могли прилипнути до грибів).

Відрізаємо ніжки грибів і нарізаємо їх шматочками, маленькі гриби залишаємо цілими, а решту ріжемо навпіл або на чотири частини. Заливаємо гриби холодною водою і ставимо варитися. Коли гриби закиплять, зменшуємо вогонь і додаємо в каструлю трохи лимонної кислоти (так гриби збережуть білий колір).

Знімаємо пінку, що утворилася. Варимо гриби хвилин 15-20 після закипання. Готові гриби повинні зменшитися під час варіння в 2-3 рази. Відварені гриби скидаємо на друшляк і обливаємо гарячою водою з чайника.

Готуємо маринад. На кожні 0,5 літра грибів беремо 0,6 літри води. Ставимо воду на вогонь. У киплячу воду додаємо спеції. Щоб спеції не опинилися всі в одній банці їх можна загорнути в марлю, а потім розділити по ємностям. Варимо без кришки на тихому вогні 30 хвилин. В кінці додаємо оцет і даємо закипіти.

Розкладаємо гриби в стерилізовані банки, заливаємо маринад, при бажанні рівномірно розкладаємо спеції у банки. Накриваємо банки кришками і стерилізуємо гриби 25 хвилин на водяній бані. Закриваємо банки, перевертаємо. Коли банки охолонуть відправляємо гриби в місце для зберігання.

Як маринувати опеньки

Інгредієнти:

  • Гриби (опеньки) свіжі — 1 кг,
  • Вода — 200-400 мл,
  • Сіль — 30 г,
  • Оцет — 2 ст. ложки,
  • Перець запашний горошком — 3-5 шт.,
  • Перець чорний горошком — 3-5 шт.,
  • Гвоздика — 3-5 шт.,
  • Лавровий лист — 3-5 шт.,
  • Парасолька кропу (за бажанням) — 1 шт.

Як консервувати опеньки:

Перебираємо і чистимо гриби, замочуємо на 20-30 хвилин у холодній воді. У воду додаємо 2 столові ложки солі і пів-лимона. Якщо в грибах залишилися жучки або черв'ячки, вони вилізуть, а лимон не дасть грибам почорніти. Нарізаємо гриби на середні шматки, маленькі залишаємо цілком.

Ставимо воду на вогонь. Якщо гриби сухі беремо 0,5 літра води, якщо вологі — 0,25 літри, додаємо столову ложку солі і розмішуємо в воді, потім перекладаємо в воду гриби. За 5-7 хвилин води стане більше, гриби закиплять, осядуть і піде піна. Протягом 5 хвилин знімаємо піну.

Після того як піна перестала утворюватися, зменшуємо вогонь і додаємо спеції. Варимо гриби на середньому вогні 20 хвилин, зрідка помішуючи, щоб гриби не прилипли до каструлі.

Перекладаємо гриби максимально щільно в стерилізовані банки. Якщо не вистачить розсолу доливаємо зверху окріп. Закочує банки. Прибираємо банки в теплі місце на добу.

Як маринувати печериці: швидкий рецепт

Інгредієнти:

  • Печериці — 1 кг,

Для маринаду:

  • Часник — 4 зубчики,
  • Гвоздика — 4 бутона,
  • Перець чорний горошком — 4-6 шт.,
  • Перець запашний горошком — 2 шт.,
  • Лавровий лист — 1 шт.,
  • Оцет столовий 9% — 5 ст. ложок,
  • Олія — ​​2 ст. ложки,
  • Сіль — 1 ст. ложка,
  • Цукор — 0,5 ст. ложки,
  • Вода — 500 мл.

Як консервувати печериці:

Готуємо гриби. Для консервування беремо невеликі печериці, очищаємо гриби. Відрізаємо ніжки грибів, маринувати будемо тільки верхню частину.Готуємо маринад. Часник крупно нарізаємо. У воду додаємо всі інгредієнти для маринаду, крім оцту. Доводимо маринад до кипіння і тільки тоді вливаємо оцет.

Перекладаємо в киплячий маринад печериці. Після закипання проварюємо печериці в маринаді 5 хвилин.

Мариновані печериці можна їсти відразу після охолодження або закатати в банки. Для консервування печериць візьми стерилізовані банки. У підготовлену тару розливай киплячий маринад з грибами, загорни банки кришками. Переверни банки, закутай, наприклад, покривалом, і залиш до повного охолодження. Зберігай при кімнатній температурі в коморі, як звичайну консервацію.

Читайте також:

Можливо зацікавить