Поліція відкрила кримінал через будівництво на місці 400-річного підземелля

Поліція відкрила кримінал через будівництво на місці 400-річного підземелля

У Луцьку розгортається конфлікт навколо будівництва житлово-офісного комплексу на місці археологічної пам’ятки по вулиці Кафедральній, 13, у самому серці Старого міста. Це місце несе вагому культурну цінність, оскільки під ним розташовані 400-річні підземелля, які є важливою частиною історичної спадщини міста.

Нагадаємо, будівельні роботи на Кафедральній, 13 веде ТзОВ «МІСТОБУДКОНЦЕПТ» (МБК). У квітні цього року Луцька міська рада надала «МІСТОБУДКОНЦЕПТ» дві земельні ділянки у Старому місті: на вулиці Кафедральній, 13, та вулиці Драгоманова, 15. Будуватимуть там житлово-офісний комплекс.

Зауважимо, що довкола забудови цих ділянок вже дуже багато років ведуться справжнісінькі баталії. Адже колись там знайшли історичні підземелля – місцеві підняли бунт, а будівництво зупинилось. Проте зараз його відновили, щоправда, вже із новим забудовником. 

Поліція відкрила кримінал через будівництво на місці 400-річного підземелляПоліція відкрила кримінал через будівництво на місці 400-річного підземелляПоліція відкрила кримінал через будівництво на місці 400-річного підземелля
вулиця Кафедральна, 13 у Луцьку

Опісля того, як старовинні підземелля почали заливати бетоном, небайдужі містяни організували мітинг. Протестувальники, серед яких історики та представники громадських організацій, виступили проти зведення нового об'єкта на території, яка має бути збережена як частина культурного ландшафту Луцька. Люди наголосили, що будівництво на території історичної пам'ятки не тільки порушує законодавство про охорону культурної спадщини, але й може завдати непоправної шкоди унікальним підземним спорудам.

«Підземелля, які датуються XVII століттям, можуть містити ще не вивчені артефакти та матеріали, що дозволять глибше дослідити історію міста. Однак через будівельні роботи вони можуть бути знищені», - кажуть лучани.

У відповідь на протести та тиск з боку активістів, правоохоронці оголосили про відкриття кримінального провадження щодо забудови на території пам'ятки культурної спадщини. Про відкритий кримінал повідомив начальник Луцького районного управління поліції Володимир Костанюк. Відкрили його за статтею 298 Кримінального кодексу України.

Йдеться про умисне нищення, руйнування чи псування пам'яток історії або культури. Слідчі органи перевірять, чи був отриманий дозвіл на будівництво та чи були проведені всі необхідні експертизи щодо можливого впливу будівельних робіт на підземелля.

Захисники історії міста впевнені, що єдиним правильним рішенням у цій ситуації є повне припинення будівництва та збереження підземель як культурної спадщини. Вони закликають владу забезпечити контроль за збереженням історичних місць і не допустити руйнації пам'яток заради комерційних інтересів.

На тлі конфлікту Луцьк став центром уваги не лише регіональних, але й національних ЗМІ, оскільки цей випадок є показовим прикладом того, як інтереси бізнесу можуть стикатися з необхідністю збереження культурної спадщини. Громадські активісти планують продовжувати протестні акції, доки не буде прийнято рішення, яке врахує інтереси збереження історичної спадщини Луцька.

Читайте також:

Можливо зацікавить