Помідори на зиму: вийде смачним навіть маринад

Коли дозрівають соковиті, червоні помідори, саме час закатати частинку літа у банку. І якщо все зробити правильно, взимку ви не тільки насолоджуватиметесь ароматними томатами — ви ще й з задоволенням питимете маринад.
Інгредієнти на 3-літрову банку:
- Помідори — скільки вміститься (краще щільні, середнього розміру)
- Вода — 1,5 л
- Цукор — 4 ст. ложки
- Сіль — 1 ст. ложка з гіркою
- Оцет 9% — 2 ст. ложки
- Часник — 2–3 зубчики
- Лавровий лист — 2 шт.
- Перець духмяний — 3–4 горошини
- Кріп — 1–2 гілочки (можна з парасольками)
- Листя хрону, вишні або смородини — за бажанням
- Перець чилі — за смаком (невеличкий шматочок)
Спосіб приготування:
- Ретельно вимийте та простерилізуйте. Кришки прокип’ятіть.
- Помідори мають бути без тріщин, щільні, стиглі. Зелень промити і обсушити.
- На дно банки викладіть спеції: лавровий лист, часник, перець горошком, кріп, листя вишні або хрону. Можна додати маленький шматочок перцю чилі — для пікантності.
- Щільно складіть помідори в банку.
- Можна чергувати з часточками болгарського перцю або цибулею для різноманіття.
- Залийте окропом до верху
- Залиште на 10–15 хвилин під кришкою — для прогрівання.
- Злийте воду в каструлю — це буде основа маринаду.
- Додайте у воду: сіль, цукор. Закип’ятіть. В самому кінці додайте оцет.
- Залийте гарячий маринад назад у банку.
- Відразу закатайте стерильною кришкою.
- Переверніть банку догори дном, закутайте рушником або ковдрою. Залиште до повного охолодження.
Маринад виходить дуже смачним, бо у ньому правильний баланс солі, цукру та оцту — без різких нот. Додавання ароматних спецій не «перебиває» смак томатів. Натуральні інгредієнти, без оцтової кислоти чи хімії.
Щоб помідори не потріскалися під час заливання окропу — проколіть кожен знизу зубочисткою. Особливо, якщо вони дуже стиглі.
Читайте також:
- Не знаєте, куди подіти помідори? Приготуйте цей томатний соус на зиму - і забудете про куповані кетчупи
- Болгарський перець в томатному соусі на зиму: найсмачніші покрокові рецепти
- Швидкі малосольні помідори: найкращі рецепти