Поради для волинських городників: як використовувати шкірку кавуна як добриво

Добриво із шкірки кавуна

На Волині триває сезон кавунів. Проте багато фермерів-любителів не знають про потенційне використання кірок ягоди як добрива і зрештою викидають цей цінний ресурс.

Про це пише OBOZ.UA.

Компостна яма

Найпростіший підхід – додати ці відходи до компостної ями. Ідея полягає в тому, щоб кидати шкірки на купу і періодично перемішувати їх. Після того, як вони розкладуться, ви зможете використовувати їх як добриво.

Існують також інші способи використання кавунових кірок, наприклад, створення «теплої грядки» або поживного горщика, збагаченого поживними речовинами.

Ось як зробити «теплу грядку»:

1. Викопайте траншею посередині грядки, приблизно на дві третини її ширини. Глибина повинна бути не менше 30 сантиметрів.

2. Зробіть невеликі горбки з ґрунту з обох боків, використовуючи землю з траншеї.

3. Покладіть на дно траншеї великі кавунові кірки, а потім дрібніші рослинні рештки. Потім накрийте все матеріалом, що швидко розкладається, наприклад, соломою.

4. Щедро обробіть майбутнє добриво сечовиною або іншими азотними добривами, а потім біологічним препаратом.

Тепло генерується мікрофлорою, яка розкладає органічні речовини, мінералізуючи їх. Для забезпечення ефективної роботи та високого виробництва тепла необхідно забезпечити азот. Рекомендована доза таких добрив зазвичай становить 1 літр на 2-3 квадратних метри грядки.

Читайте також:

Можливо зацікавить