Рецепт лечо на зиму: смачні варіанти консервації
Лечо - дуже популярна закуска, яка готується з болгарського перцю та інших овочів. Лечо можна використовувати як самостійну страву до гарніру або для приготування інших страв. Варіантів такої закуски існує дуже багато.
Лечо по-болгарськи з помідорами, перцем і цибулею
- болгарський перець - 2.5 кг;
- ріпчаста цибуля - 600 гр;
- помідори - 2 кг;
- цукор - 200 гр;
- сіль - 2 ст. л;
- рослинна олія - 150 мл;
- чорний перець горошком - 1.5 ч. л;
- оцет 9% - 2 ст. л;
- часник - 4 зубчики.
Перці вимити, розрізати навпіл, видалити насіння, а потім нарізати овоч великими шматками. Лук очистити, подрібнити. Помідори залити окропом, остудити і зняти шкірку, потім збити його в блендері до стану пюре і вилити в каструлю. Довести масу до кипіння, проварити 20 хвилин, всипати цукор, сіль, влити олію. Знову дочекатися, поки закипить, проварити 3 хвилини і вимкнути.
У томатну масу додати болгарський перець, цибулю, перець горошком, перемішати і довести до кипіння. З моменту закипання готувати 15 хвилин, потім додати подрібнений часник і оцет, варити 5 хвилин. В кінці розкласти лечо по стерилізованим банкам і закатати кришками.
Лечо на зиму з морквою і цибулею
- помідори - 3 кг;
- болгарський перець - 1-1. 5 кг;
- ріпчаста цибуля - 5 шт;
- рослинна олія - 200 мл;
- цукор - 160 гр;
- сіль - 2 ст. л;
- морква - 5 шт;
- оцет 9% - 4 ст. л
Помідори подрібнити в м'ясорубці або блендері разом зі шкіркою, перелити масу в каструлю, додати масло, цукор і сіль. Проварити 15-20 хвилин після закипання, в цей час перець нарізати брусочками, цибулю - півкільцями, а моркву натерти на тертці. Овочі викласти в томатну масу, перемішати, після закипання варити 25-30 хвилин. За 5 хвилин до кінця приготування додати оцет. Розкласти лечо по стерилізованим банкам і закатати кришками.
Просте лечо на зиму з баклажанами і перцем
- помідори - 1 кг;
- гострий перець - 1 шт;
- сіль - 1 ст. л;
- цукор - 1 ст. л;
- рослинна олія - 1 ст. л;
- оцет 9% - 1 ст. л;
- болгарський перець - 500 гр;
- баклажани - 500 гр.
Помідори і гострий перець подрібнити в м'ясорубці або блендері, викласти масу в каструлю, додати сіль, цукор, масло і оцет. Довести масу до кипіння, в цей час баклажани і перці нарізати шматочками. Викласти їх в каструлю, перемішати і накрити кришкою. Після того, як заготовка повторно закипить, її потрібно варити ще 15-20 хвилин. В кінці розкласти по стерилізованим банкам і закатати кришками.
Лечо з кабачків з часником і перцем
- кабачки - 3 кг;
- болгарський перець - 5-6 шт;
- часник - 2 головки;
- гострий перець - 1 шт;
- цукор - 200 гр;
- рослинна олія - 230 гр;
- оцет 9% - 120 мл;
- томатна паста - 450 гр;
- сіль - 2 ст. л
Кабачки очистити від шкірки, нарізати кубиками. Болгарський перець позбавити від насіння і подрібнити в блендері разом з часником. Викласти масу разом з кабачками у велику каструлю, додати оцет, масло, томатну пасту, цукор і сіль. Ретельно перемішати і залишити під кришкою на 3-4 години.
Після цього включити плиту. довести масу до кипіння і, коли вона закипить, залишити варитися на 40 хвилин. В кінці розкласти лечо по стерилізованим банкам і закатати кришками.
Читайте також:
- Як закрити спаржеву квасолю в соусі сацебелі: дуже смачний рецепт
- Як в магазині і без стерилізації: кращий рецепт помідорів у власному соку на зиму
- Як з кабачків приготувати «ананаси» на зиму