Що посадити вкінці квітня - на початку травня 2024: місячний календар

Коли в травні висаджувати розсаду?

Квітень і травень - найпродуктивніші місяці для дачників та городників - у цей період висаджують найбільше культур. Для отримання щедрого врожаю варто знати, які дні є сприятливими і несприятливими для різних робіт.

Місячний посівний календар на кінець квітня 2024 опублікував Уніан.

21-22 квітня - вдалі дні, щоб посіяти зернові культури, такі як пшеницю, амарант, кукурудзу, соняшник, овес, льон. На клумбі - посадка багаторічних квітів та вічнозелених рослин, на підвіконні - посадка та пересадка кактусів, пальм, орхідей. Місячний посівний календар на квітень радить пересадити розсаду на ділянку у ці дні – вона добре приживеться.

23-25 квітня - дні повного місяця. Місячний посівний календар не рекомендує працювати з рослинами. Можна косити траву, полоти бур'яни, обрізати і прищипувати рослини, готувати ділянку до посівів і мульчувати грядки.

26-30 квітня - прекрасні дні для посадки ірисів, хризантем, айстр, крокусів, гладіолусів, а також плодових дерев. На городі дадуть гарний урожай посаджені цього дня кабачки, баклажани, гарбуз, полуниця. Можна пересаджувати у відкритий ґрунт розсаду. Не варто обрізати рослини і пошкоджувати коріння - рани довго гоїтимуться.

Місячний календар садівника на кожен день травня 2024

Як пише Agro-landing, посівний календар на травень - це не єдина умова успішного та рясного врожаю. Варто враховувати й інші фактори, такі як погода, клімат та власні можливості. Та все ж поради, подані нижче, покликані допомогти вам знайти найбільш оптимальний час для садово-городніх робіт. 

1-2 травня - ці дні вважаються нейтральними для посадки та посіву посівного матеріалу. Тому якщо є можливість перенести це на інший день, то зараз краще займіться доглядом за культурами. Проведіть обрізку, прополіть грядки від бур’янів. Подбайте також про те, щоби рослини були захищені від хвороб та шкідників. 

3-4 травня - у ці дні рекомендують зайнятися посівом редиски, редьки, моркви, буряків, картоплі пізнього сорту. Це також чудовий час для посадки бобових культур. Не забудьте і про розсаду - якщо погода сприятлива, пора пересадити її на постійне місце зростання. 

5-6 травня - якщо подивитись у посівний календар травень 2024, то можна побачити, що 5 та 6 травня є несприятливими для посадки рослин та посіву насіння. 

Чим же тоді зайнятися садівникам?

Подбайте про розпушування грунту, орання та прополювання від бур’янів. Якщо ви займаєтесь збором лікарських трав, то можна приділити час цій справі. Погляньте до своїх горшкових рослин - чи не пора їм замінити грунт на більш поживний. 

7 травня - цей нейтральний день розділяє між собою несприятливі для посадки дні. Тому якщо є велика потреба, можна зайнятися посадкою цибулевих. Підготуйте до посіву насіння - замочіть його, розпочніть процес пророщування. Обирайте для цього насіння кущів, дерев, а також багаторічників. 

8 травня - черговий несприятливий день для садівників та квітникарів. Рекомендуємо в цей час приглянутись до газону і за потреби провести його покос. Перевірте стан садових рослин, за потреби внесіть сезонні добрива. 

9-13 травня - у ці сприятливі дні займіться висадкою розсади та посівом таких культур як баклажани, огірки, перець. Пересадіть кущі суниці чи полуниці. Посійте у саду багаторічні та однорічні квіти. Подбайте також і про свій сад - доповніть його новими чагарниками та плодовими деревами. 

Читайте також:

Можливо зацікавить