Тушонка з кашею, яка врятує під час вимкнення електроенергії: найпростіший рецепт
Консервована тушонка з кашею - хороший варіант готового обіду чи вечері з натуральних інгредієнтів. Така заготовка на зиму виручить вас при вимкненнях світла.
У сухому та прохолодному місці тушонку можна зберігати до одного року. Як приготувати корисну тушонку з м'яса з крупами, - пише РБК-Україна.
Тушонка з курки з перловкою
Перлова каша дуже корисна – вона містить важливі мікроелементи, поживна та швидко допоможе відновити сили.
Складові:
- М'ясо курки (лапки, філе) – 2 кг
- Перлова крупа - 800 г
- Чорний перець - щіпка
- Лавровий лист - за кількістю банок
- Сіль на смак
- Цибуля - 2 шт.
- Жир або топлене масло
Спосіб приготування:
Замочіть перлову крупу на 3-4 години (або ніч). Потім добре промийте, доки вода не стане чистою. Залийте водою і поставте на вогонь, посоліть трохи - на смак. Вариться перловка близько 40 хвилин.
Куряче м'ясо чи лапки відварюємо, воду потрібно трохи посолити. Даємо охолонути та розбираємо від кісточок. Бульйон потрібно процідити, він вам ще буде потрібний.
Цибулю чистимо і дрібно нарізаємо. Викладаємо її на дно казанка або каструлі з товстим дном, трохи пасеруємо. Потім додаємо м'ясо з бульйоном, лавровий лист та перловку. Додаємо спеції до смаку. Тушкуємо 20 хвилин.
Розкладаємо тушонку в стерилізовані банки та залишаємо стерилізуватися на водяній бані ще 15 хвилин. Потім під кожну кришку кладемо столову ложку топленого масла чи жиру і закочуємо гарячими.
За таким же принципом можна робити з куркою й інші крупи. Зберігати банки у сухому, темному та прохолодному місці.
Тушонка зі свининою
Складові:
- Свинина (м'якоть) – 1,5 кг
- Рис або гречка – 600 г
- Олія - 100 мл
- Цибуля - 2 шт.
- Морква – 1 шт.
- Оцет 9% – 2 ч. ложки
- Сіль, перець, спеції – на смак
Спосіб приготування:
М'якоть свинини нарізаємо на середні шматочки. Крупи промиваємо кілька разів водою, прибираємо сміття.
Цибулю та моркву чистимо. Цибулю нарізаємо, моркву натираємо на великій тертці. Овочі викладаємо на сковороду з олією та обсмажуємо до м'якості – 7-8 хвилин, помішуємо. Залишаємо остигати.
До м'яса додаємо крупу та овочі. Солимо, перчимо, додаємо оцет. Потім ретельно перемішуємо. Розкладаємо в стерилізовані банки - так, щоб банки були наповнені на 2-3 пальці вище від середини банки.
Банки заливаємо водою кімнатної температури, не доходячи до краю банки на 2-3 см. Банки накриваємо кришками та ставимо у велику широку каструлю. На дно каструлі потрібно постелити рушник. У саму каструлю наливаємо теплу воду так, щоб вона доходила до плічок банок.
Ставимо каструлю на вогонь, доводимо до кипіння, зменшуємо вогонь до невеликого та накриваємо кришку. Далі готуємо її щонайменше 5 годин. Потім вимикаємо вогонь, дістаємо банки та закочуємо кришками. Ставимо назад у каструлю до повного остигання.
Таку тушонку можна зберігати кілька місяців при температурі 10-12 градусів вище за нуль.
Читайте також:
- Заправка для борщу на зиму: 6 рецептів для насиченого смаку
- Рибні консерви на зиму: як приготувати ситну консервацію на зиму