У Луцьку на ринках перевірили овочі на вміст нітратів: які результати

У Луцьку на ринках перевірили овочі на вміст нітратів: які результати

З початку року на чотирьох луцьких ринках – Центральному, Пасажі, Північному та Лучеську – фахівці лабораторії дослідили орієнтовно 1600 зразків продукції на вміст нітратів.

У п’ятницю, 5 квітня, на Луцьких ринках фахівці перевіряли на вміст нітратів ранні огірки, капусту, редиска й інші овочі, які нині у продажу, – йдеться у сюжеті Суспільного Луцьк.

Завідувачка відділу регіональної лабораторії Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Лариса Голембовська радить не купувати ранні овочі на стихійних ринках, де немає лабораторного контролю, а також надавати перевагу сезонній продукції.

У Луцьку на ринках перевірили овочі на вміст нітратів: які результати

Щодня на ринку «Пасаж» спеціалісти лабораторії відбирають зразки агропродукції для дослідження на вміст нітратів. Цього разу працівниця лабораторії лікарка Ангеліна Чорна взяла на пробу огірок, помідор, редиску і капустину.

«Береться 150 грамів для аналізу. Для вимірювання використовуємо нітратомір. Цей результат показав нітрати 824, а норма на редиску – 1200. Це допустима норма. Але ми так робимо три рази для впевненості, а тоді вираховуємо середнє число», — каже працівниця лабораторії.

Покупчиня Любов розповіла, що не відмовляє собі у ранніх овочах, купує у перевірених постачальників, тому за якість товару не переживає.

У Луцьку на ринках перевірили овочі на вміст нітратів: які результати

Продавець Павло Сивий розповідає: ранні овочі в нього на прилавку з’явилися кілька тижнів тому. Закордонні є протягом всього року. По кілька штук кожної продукції з нової партії щоразу віддає на лабораторні дослідження.

У Луцьку на ринках перевірили овочі на вміст нітратів: які результати

Зі слів Лариси Голембовської, цього року при дослідженні перевищення вмісту нітратів в овочах — жодного разу порушень не виявили. Торік їх теж не було. На думку фахівчині, це зумовлено тим, що фермери дозовано вносять добрива, бо вони не дешеві.

У Луцьку на ринках перевірили овочі на вміст нітратів: які результати

Чим небезпечні нітрати

За даними Держпродспоживслужби, впливають на обмін речовин та зменшують вміст вітамінів у їжі. Навіть у невеликих дозах вони можуть також стати причиною збільшення щитовидної залози, послаблення захисних систем організму, виникнення раку та інших захворювань.

Основні симптоми отруєння нітратами: синюшність обличчя, губ, видимих слизових оболонок, головний біль, підвищена втомлюваність, зниження працездатності, задишка, серцебиття.

Ознаки отруєння проявляються через 1-6 годин після надходження нітратів в організм. В легких випадках переважно відмічаються сонливість та загальна депресія. Гостре отруєння розпочинається з нудоти, блювоти, проносу.

Позбутися нітратів у овочах та фруктах повністю неможливо та й недоцільно – разом з ними «гинуть» і вітаміни. А ось зменшити їхню кількість все-таки можна. Первинна обробка рослинних продуктів, тобто зняття зеленого листя, що покриває качани, видалення качану з капусти, товстих стебел листя зелені, дрібних коренів буряка та моркви, обрізання огірка з обох кінців – дозволяє знизити вміст нітратів на 20-30%. Промивання водою та механічна очистка продуктів знижує вміст нітратів на 10%.

Замочування овочів та фруктів у чистій воді у співвідношенні 1:10 протягом не менше 1 години зменшить вміст нітратів в них на 25-30%.

Читайте також:

Можливо зацікавить