Виїзд за кордон: чи дозволений він студентам приватних ЗВО

Виїзд за кордон: чи дозволений він студентам приватних ЗВО

Через війну, яку розпочала РФ, в Україні триває загальна мобілізація та воєнний стан. Призову підлягають військовозобов'язані чоловіки від 18 до 60 років, які отримують повістки. В цей період також діють обмеження щодо виїзду чоловіків за кордон.

Нещодавно кабмін схвалив зміни до правил перетину кордону, які дозволять виїжджати з країни для академічного обміну студентам чоловічої статі. У міністерстві освіти і науки (МОН) розповіли, чому нові правила перетину кордону не стосуються студентів приватних закладів вищої освіти (ЗВО). Про це пише hromadske.

У відомстві наголосили, що згідно з Порядком реалізації права на академічну мобільність (постанова КМУ №579), освітні заклади, які беруть участь у програмах академічної мобільності, отримують фінансування для покриття своїх витрат із державного або місцевого бюджету.

«Зміни, що вноситься до Правил перетинання державного кордону, стосуються цієї категорії студентів, оскільки саме в такому разі, відповідно до законодавства, державні та комунальні заклади вищої освіти зможуть безоплатно забезпечити учасників академічної мобільності необхідними послугами», — йдеться у повідомленні.

У МОН додали, що маються на увазі, зокрема, організаційні, протокольно-інформаційні, консультаційні послуги та послуги з перекладу.

У відомстві зауважили, що існують приватні заклади вищої освіти, яким призупинили ліцензії, але які не припинили існування юридичної особи приватного або публічного права.

«Якби зміна до постанови стосувалася студентів таких закладів освіти, це могло б створити ризик для незаконного витоку за кордон задля уникнення мобілізації», — резюмували у МОН.

Читайте також:

Можливо зацікавить

На Волині естонець хотів проскочити через кордон з антикварними книгами і медалями

На Волині естонець хотів проскочити через кордон з антикварними книгами і медалями

поховання військового
фото

Дві донечки ніколи більше не побачать татка: напередодні Великодня на Волині попрощались з Героєм Олександром Муковським

на щиті
фото

Дві втрати в громаді за тиждень: на Волинь востаннє повернувся Герой Руслан Сулім

поховання військового

Трагічний Великдень: у переддень великого свята на Волині прощатимуться з Героєм Віталієм Лесиком

З якими хворобами можуть мобілізувати: детальний список

З якими хворобами можуть мобілізувати: детальний список

поховання військового
фото

Серце зупинилося після тяжких травм: на Волині попрощались із 21-річним Героєм Михайлом Рудем

поранення війна

Замість свята - жалоба: на Волині у переддень Великодня прощатимуться із Героєм Іваном Толочком

на щиті
відео

Трагічна Страсна п'ятниця: на Волинь востаннє повернувся молодий Герой Віталій Лесик

поховання військового

Скорботний переддень Великодня: у Луцьку прощатимуться із Героєм Богданом Гладуном