Як квасити капусту: найкращі рецепти
Квашена капуста - улюблена закуска багатьох. Ця страва дуже корисна, адже зміцнює імунітет та підтримує здорову мікрофлору кишківника. Існує багато рецептів квашеної капусти, кожен із яких відрізняється на смак.
Фішки та секрети приготування, а також найкращі рецепти квашеної капусти, - пише Moyo.ua.
Коли квасити капусту
Досвідчені господині забобонні, вони придивляються до природних явищ і прислухаються до повір'їв, тому точно знають коли квасити капусту. Приготуванням займаються через десять днів від початку перших заморозків — цей період припадає на час збирання врожаю (жовтень/листопад). Вважається, якщо заквасити капусту в молодий або зростальний місяць, вона вийде смачною, хрумкою і білою.
Квасять капусту лише у чоловічі дні: понеділок, вівторок, четвер. В інші дні, на їхню думку, капуста може бути заражена бактеріями, від чого знижуються хрусткі й смакові якості.
Як правильно квасити капусту
Щоб квашена капуста вийшла смачною, необхідно дотримуватися кількох правил:
- Вибирати качан пізніх сортів.
- Не застосовувати металевий посуд.
- Використовувати для засолювання тільки кам'яну сіль.
- Спостерігати періодично за процесом квашення.
- Шинкувати обов'язково вимивши руки. У використанні має бути лише чистий посуд, оскільки такі нюанси не лише важливі через гігієну. Вони можуть несприятливо позначитися на бродінні заготівлі.
Отже, найчастіше роблять капустку двома способами.
Як квасити капусту в банці
Квашена капуста, рецепт якої розрахований для зберігання у банці, — один із найпопулярніших. Перед тим, як квасити капусту в банку, її шаткують, додають натерту моркву, цукор та сіль до смаку. Перемішують інгредієнти руками в мисці або на столі, з деяким зусиллям (перетираючи, щоб пустила сік).
Отриману масу щільно укладають у банку, притискаючи кулачком або дерев'яною качалкою, якщо не пролазить рука. Наповнивши банку по шийку, ставлять її в миску, оскільки під час бродіння почне прибувати рідина і виливатися за краї. Капуста у відкритій банці має настоятися протягом трьох днів. Після цього необхідно накрити банку капроновою кришкою та поставити в холодильник.
Як квасити капусту в каструлі
У миску шаткується капуста і натирається морква. Потім масу необхідно посолити й, злегка переминаючи, змішати ці два інгредієнти в потрібних пропорціях, додаючи сіль і цукор. Коли продукти трохи пустять сік, отриману масу перекладають в емальовану каструлю і руками утрамбовують.
Після цього процес повторюється — в миску шаткують капусту, труть моркву, змішують, солять, підсолоджують і утрамбовують, наповнюючи таким чином каструлю до верху. Якщо в рецепті є лаврове листя, їх потрібно викласти зверху, злегка змочивши водою.
На заповнену каструлю кладуть тарілку трохи меншу за діаметром, щоб охопити якомога більшу площу, а на тарілку — гніт (важкий предмет). Все це накривають марлею для дотримання чистоти та залишають на сім днів за кімнатної температури: 18-20 градусів.
Чи можна квасити капусту у пластиковому посуді
За старих часів для різносолів на зиму використовували тільки дерев'яні місткості. Це екологічно чиста тара, у ній не псувалися продукти. Тепер доводиться шукати альтернативу: емальована каструля чи пластикове відро, бочка.
Перш ніж квасити капусту у пластиковому посуді, необхідно розуміти, що при бродінні продукту утворюється кислота, яка вступає в реакцію із пластиком. Отже, капуста, квашена в неякісному пластику може ввібрати запахи, домішки та хімікати, які завдають шкоди здоров'ю.
Щоб цьому запобігти, рекомендується квасити капусту в незабарвленому, сертифікованому пластиковому посуді для харчових продуктів. Він маркується знаком у вигляді трикутника та цифрами 5 або 05.
Класичний рецепт квашеної капусти
Склад:
- Капуста біла пізніх сортів — 2 кг.
- Морква — 1 шт.
- Сіль — 40 г.
- Лавровий лист — 2 шт.
- Перець чорний горошок — до свого смаку.
- Для насиченості смаку можна додати фенхель, гвоздику, кмин та аніс.
Знімають верхні пелюстки й шаткують ножем або на тертці з регулювальним механізмом товщини нарізки. Після цього натирають моркву на великій тертці, змішують усі інгредієнти та переминають руками так, щоб капуста пустила сік.
На цьому етапі необхідно спробувати заготівлю на смак — повинна бути злегка пересолена, тоді при бродінні капустка набуде потрібних смакових якостей і властивостей. Утрамбовують її в місткість, залишають при кімнатній температурі на 2-3 дні. При цьому не забувають протикати вміст шпажкою, даючи вийти гіркоті.
Квашена капуста: рецепт швидкого приготування
Для приготування квашеної капусти за добу потрібно:
- Капуста свіжа — 1 кг.
- Морква — 1-2 шт.
- Вода — 0,5 л.
- Сіль — 1 ст. л.
- Цукор — 100 г.
- Оцет — 100 мл
- Соняшникова олія — 100 мл.
- Лавровий лист — 2-3 шт.
- Чорний перець горошок — 5-7 шт.
- Перець запашний — 5-7 шт.
Нарізають капусту тонкою соломкою. Очищають моркву від шкірки, натирають на тертці великого калібру. Змішують. Не додаючи солі на цьому етапі, щільно укладають капусту в банку на три літри й заливають вміст маринадом, що кипить.
Щоб приготувати маринад, знадобиться каструля. Її ставлять на вогонь, додають воду з розрахунком на 1 кг капусти 0,5 л води та інші інгредієнти: цукор, сіль, лавровий лист, чорний перець, перець запашний. Доводять суміш до кипіння, додають по пів склянки олії та оцту. Як тільки маринад закипить, знімають із вогню та виливають все в наповнену банку. Після цього місткість потрібно закрити кришкою та залишити на добу при кімнатній температурі. Рівно через 24 години продукт готовий до вживання.
Рецепт хрусткої квашеної капусти
Список необхідних продуктів:
- Капуста — 2 кг.
- Морква — 1-2 шт.
- Сіль — 2 ст. ложки.
- Цукор — 1 ч. ложка.
Капусту беруть білокачанну, шаткують. Натирають моркву на великій тертці й додають до нашаткованого. Перемішують. Після чого приправляють необхідною кількістю солі та цукру, знову перемішують. Складають у місткість, найкраще у трилітрову банку, та накривають марлею.
Капуста має вкритися соком. Якщо його недостатньо — можна залити вміст 150 мл води. Тривалість процесу бродіння залежить від кімнатної температури (від трьох до чотирьох днів). Для видалення гіркоти з капусти роблять щоденні проколи.
Рецепт квашеної капусти в розсолі
Покроковий рецепт капусти в розсолі не тільки простий, але й не займає часу.
Інгредієнти:
- Морква — 1 шт.
- Капуста білокачанна — 2,5 кг.
- Вода — 1,5 л
- Цукор — 1 ст. л.
- Сіль — 1-2 ст. л.
Подрібнюють капусту соломкою, натирають на тертці моркву, перемішують у просторій каструлі. Складають щільно у банку. Після цього в теплу воду засипають сіль і цукор. Перемішують, щоб розчинилися, і з'єднують рідину із вмістом банки, проткнувши в капусті кілька заглиблень аж до дна.
Закривають банку кришкою, залишають на 3-5 днів. Після закінчення цього терміну смакота готова. Вона гарна не лише як частування, а і як начинка для пирогів, млинців та вареників.
Квашена капуста з буряком
Поєднання інгредієнтів надає цьому солінню екзотичний смак та яскраво-червоне забарвлення.
Список необхідних інгредієнтів:
- Капуста — 3 кг.
- Вода — 1 л.
- Перець горошок — 7 шт.
- Оцет столовий — 1 ст.
- Лавровий лист — 3 шт.
- Буряк — 1 кг
- Сіль — 2 ст. л.
- Перець запашний — 5 шт.
- Цукор — 1 ст.
Капусту та буряк миють, нарізають квадратними пластинами. Змішують обидва інгредієнти й укладають у місткість.
Для маринаду: доводять воду до кипіння, розчиняють у ній цукор та сіль, додають лавровий лист, перець запашний та чорний. Проварити цей склад протягом 10 хвилин і додати оцет. Після цього потримати на вогні ще хвилину, залити готову суміш у банку і дати настоятися протягом трьох днів. Подавати до столу, поливаючи олією.
Квашена капуста з яблуками
Інгредієнти:
- Капуста білокачанна — 4 кг.
- Зелене яблуко — 800 г.
- Морква — 180-200 р.
- Сіль — 60-80 г.
- Перець запашний — 4-5 шт.
- Чорний перець горошок — 5-6 шт.
- Гвоздика — 3-4 шт.
Капусту та моркву нарізають соломкою, солять і перемішують доки не пустить сік. Яблука розрізають на четвертинки, вилучивши серцевину. Укладають у такому порядку: шар капусти, спеції, шар яблук. Чергують доти, доки місткість не заповниться. На верхній шар кладуть тарілку та притискають пресом. За три дні страва подається на стіл.
Квашена капуста з болгарським перцем
Інгредієнти:
- Капуста — 2-3 кг.
- Морква — 3-4 шт.
- Болгарський перець — 2-3 шт.
- Сіль — 2 ст. л.
Миють капусту, видаляють качан і верхні пелюстки. Після тонко шаткують овоч і додають до нього моркву, попередньо натерту на корейську тертку. Солять отриману масу і змішують, злегка потиснувши. Далі додають болгарський перець, нарізаний соломкою, перемішують і залишають на три дні. Важливо щодня протикати заготівлю шпажкою, щоб з продукту виходили гази.
Як і скільки зберігається квашена капуста?
Найкращим варіантом для зберігання квашеною капусти вважається скляна або емальована тара. Заготівлю потрібно зберігати за температури від 0 до +4 градусів. Місцем зберігання може бути холодильник, льох, підвал. Скільки зберігається квашена капуста в таких умовах? Від 4 місяців до пів року.
Читайте також:
- Рецепт маринованих маслюків на зиму: вийдуть смачніші за білі гриби
- Отримаєте аномально ранній урожай зелені: коли і як сіяти петрушку на зиму
- Коли садити часник на зиму у 2024 році: за місячним календарем і городніми прикметами