Яйця не винні: які продукти підвищують рівень холестерину в крові

Яйця не винні: які продукти підвищують рівень холестерину в крові

Відомо, що яйця містять велику кількість харчового холестерину. Всі, напевно, знають, що високий його рівень у крові підвищує ризик розвитку серцево-судинних захворювань. Тому поширеною є думка, що споживання яєць значно підвищує рівень холестерину. Але останні наукові дані свідчать про дещо інше – споживання яєць не впливає на рівень холестерину в сироватці крові.

Про це пише УНІАН

Видання Health пише, що дослідження, опубліковане в журналі American Journal of Clinical Nutrition, показало, що з підвищенням рівня холестерину пов'язані насичені жири, що містяться в їжі, а не дієтичний холестерин, що міститься в яйцях. Ба більше, в учасників, які протягом п'яти тижнів їли по два яйця на день, рівень холестерину знизився.

"Коли йдеться про сніданок, турбуватися потрібно не про яйця, а про додаткову порцію бекону або сосисок, які, найімовірніше, вплинуть на здоров'я серця", - заявив Джон Баклі, доктор філософії, старший автор дослідження та виконавчий декан академічного підрозділу Університету Південної Австралії, який опікується питаннями здоров'я та працездатності людини.

Зазначається, що в одному великому яйці міститься близько 200 міліграмів (мг) харчового холестерину, що становить дві третини від добової норми в 300 мг.

При цьому дослідження показали, що саме насичені жири в продуктах підвищують рівень холестерину ЛПНЩ. Більшість продуктів із високим вмістом холестерину також містять багато насиченого жиру, сказав Баклі, але в яйцях його дуже мало (1,6 грама).

"Протягом останніх двох десятиліть ми були впевнені, що насичені жири набагато більшою мірою, ніж холестерин, підвищують рівень ЛПНЩ", - сказав Шон Хеффрон, доктор медицини, кардіолог-профілактик із Центру профілактики серцево-судинних захворювань NYU Langone Heart.

У новому дослідженні ця теорія була перевірена на практиці. Дослідники розділили 61 здорову дорослу людину на три групи і протягом п'яти тижнів змушували їх дотримуватися певної дієти, чергуючи кожен план харчування. До кінця дослідження 48 осіб виконали всі три дієти:

  • Контрольна дієта: Високий рівень холестерину і насичених жирів, вживання не більше одного яйця на тиждень.
  • Яєчна дієта: Високий рівень холестерину і низький рівень насичених жирів, вживання двох яєць на день.
  • Без'яєчна дієта: Низький рівень холестерину і насичених жирів, без яєць.

Результати показали, що насичені жири пов'язані з підвищенням рівня холестерину ЛПНЩ, а дієтичний холестерин - ні. Крім того, порівняно з контрольною дієтою яєчна дієта знижувала рівень холестерину ЛПНЩ (у середньому на 5,7 мг/дл), а безяєчна - ні.

За словами Баклі, це свідчить про те, що насичені жири підвищують рівень ЛПНЩ, а не дієтичний холестерин.

Читайте також: 

Можливо зацікавить