Застрягли цистерни з пальним і гумвантажі: яка ситуація у пункті пропуску «Ягодин–Дорогуськ»

Застрягли цистерни з пальним і гумвантажі: яка ситуація у пункті пропуску «Ягодин–Дорогуськ»

Станом на 27 листопада перед пунктом пропуску «Ягодин-Дорогуськ» з боку Польщі чекають на перетин кордону орієнтовно 700 вантажівок.

Ваговозам з гуманітарною допомогою, товарами, що швидко псуються, і цистернам з пальним теж доводиться стояти у черзі, що утворилася унаслідок блокади кордону польськими перевізниками, розповів Суспільному заступник міністра інфраструктури Сергій Деркач.

«В черзі сотні палевовозів і інших небезпечних вантажів, які мали б пропускатися і ми недоотримуємо ту кількість пального, яка необхідна зараз, — говорить замміністра. — Що можна зробити, щоб розблокувати кордон – це повернутися до дозволів і відмінити угоду. Ми не можемо відмінити рішення. Воно було прийняте Євросоюзом, Європейською комісією і буде тривати до 30 червня наступного року».

Застрягли цистерни з пальним і гумвантажі: яка ситуація у пункті пропуску «Ягодин–Дорогуськ»

Як розповів представник Державного фонду підтримки волонтерів Олександр Голінчак, наразі порахувати кількість гуманітарних вантажів, які застрягли на кордоні із Польщею — неможливо.

Блокування КПП на кордоні з Україною

З 6 листопада польські перевізники заявили про початок страйку, який, за їхніми словами, триватиме до січня 2024 року.

В перші години були заблоковані три КПП на кордоні з нашою країною, а саме:

«Ягодин-Дорогуськ»;«Краковець-Корчева»;«Рава-Руська-Хребене».«Обмеження» не стосуються автобусів, легкових автомобілів та пішоходів.

Й українські, і польські експортери, імпортери та перевізники вже зазнають збитків, так само страждають і взаємини між двома країнами, які ще не встигли відновитися після зернового конфлікту. Зокрема, волинські перевізники втрачають понад 2 тисячі євро у тиждень внаслідок простою вантажних авто.

Читайте також:

Можливо зацікавить