Давня волинська страва: розповіли рецепт мандричків

рецепт

Волинянка Катерина Пікун популяризує місцеву давню страву із домашнього сиру — мандрички. Вони внесені до обласного переліку нематеріальної культурної спадщини.

Про це пише Суспільне.

Що таке мандрички?

«Мандрички» — це страва із поетичною назвою та дуже простим рецептом, розповіла Катерина Пікун, її часто брали у мандри, бо довго зберігається і не потребує холодильника.

Готується із трьох інгредієнтів: на кілограм домашнього сиру додається одне домашнє яйце та чотири столові ложки солі. Зі слів господині, сир важливо обрати правильної консистенції.

«Важливо, щоб сир був не сильно мокрий і не сильно сухий. Він має бути середньої вологості. Бо як буде сухий, то мандричка розпадеться, а як мокрий — розтечеться в печі», — розповіла господиня.

Як їх готувати

Сир, сіль та яйце між собою з'єднують та вимішують. Робити це треба довго та ретельно, до години часу. Господиня радить місити вручну, без допомоги блендера.

Після цього із сиру формує пиріжки та викладає їх на деко або у форму для запікання. Каже, що робити це треба обов'язково із гарним настроєм.

Давня волинська страва: розповіли рецепт мандричків

«В українців є така приказка: купається як вареник в маслі. На Камінь-Каширський лад кажуть: як мандричка в маслі. Тому, що мандричка дуже смакує, коли вона подається в розтопленому маслі», — говорить Катерина.

Найкраще готувати страву у печі. Перед тим, як поставити туди мандрички — дрова повинні вигоріти. Жар вигрібають та чекають поки піч охолоне до 70-80 градусів. Бо мандрички там не печуть, а висушують.

Чим краще їх висушити, тим довше вони зможуть зберігатися, каже господиня,кщо вони не потребують довгого зберігання, то страва буде готова після кількох годин у печі.

«Ми можемо сьогодні посушити 2-3 годинки. Потім через день знову затопити піч, ставимо другий раз і вони сушаться. Чим більше разів ми будемо ставити, тим вони будуть сухіші, і тим довше вони будуть зберігатися», — каже ґаздиня. 

Давня волинська страва: розповіли рецепт мандричків

Мандрички готують як святкову страву, кладуть до великоднього кошика, з ними йдуть на сватання, розповіла місцева мешканка Алла Глущук.

Давня волинська страва: розповіли рецепт мандричків

Каже, що вона сама продовжує цю сімейну традицію, бо запах топленого масла та молока, який заповнює оселю під час приготування, переносить її у дитинство. Крім того, її діти та чоловік полюбляють цю страву.

«Я добре пам’ятаю як моя мама і бабуся влітку робили мандрички, коли було багато молока. Їх клали в діжку, заливали топленим маслом і закривали. Коли взимку корови в селі не доїлися, то вони виймали цю заготовку», — розповіла Алла Глущук.

Камінь-Каширські мандрички пропонують додати не лише до обласного переліку гастроспадщини Волині, а й до національного.

Читайте також:

Можливо зацікавить

Рецепт десерту
відео

Королева італійської випічки: волинський-блогер пекар розповів, як приготувати сфольятеллу

ухилянт покарання

Вказав, що всіляко сприяє економічній відбудові України: як покарали ухилянта на Волині

огірки

Травневий посів: як волинянам виростити рясний врожай огірків

війна діти
відео

Старший син і чоловік - у війську: розповідь матері п'ятьох синів з Волині

Федецький

Головна мета – допомога воїнам ЗСУ: відомий футболіст з Волині створює аматорський клуб

війна

Самовільно залишив частину: як покарали військовослужбовця з Волині

Герой України

Врятував багато життів: молодому захиснику з Волині просять посмертно присвоїти державну нагороду

вінчання

23 роки в шлюбі: на Волині військовослужбовець повінчався з коханою

втрати

Обіцяв приїхати додому на Великдень, а повернувся «на щиті»: захисник з Волині підірвався на міні