Ікра з буряка: простий рецепт яскравої та корисної страви

Ікра з буряка: простий рецепт яскравої та корисної страви

Ікра з буряка — це проста, доступна й надзвичайно смачна страва. За цим рецептом вона виходить яскравою, насиченою та ароматною, а головне — дуже корисною. До того ж бурякова ікра стане чудовим доповненням до будь-якої страви чи закускою на святковому столі.

Рецептом поділився відомий кухар Євген Клопотенко.

Корисні поради з приготування ікри з буряка

Буряк за бажанням можна запекти в духовці замість відварювання — так він вийде навіть смачніше. Для цього овоч слід помити, просушити, загорнути в фольгу та запікати за температури 180 градусів 1,5 год. Радимо приготувати також салат з буряка, у добірці за посиланням ми зібрали вісім смачних варіантів на будь який смак.

Консистенцію страви регулюйте відповідно до своїх вподобань. Наприклад, якщо хочете зберегти текстуру тертого буряка, то крок із блендером можна взагалі пропустити. І навпаки, можна подрібнити страву в однорідне пюре, або зберегти невеликі шматочки овочів — усі варіанти мають право на життя.

Любите в стравах легку кислинку? Тоді для балансу солодкавості буряка можна додати трохи лимонного соку або яблучного чи винного оцту.

Спеції. За бажанням, до ікри можна додати кілька горошин коріандру або два суцвіття сушеної гвоздики.

Як подавати ікру з буряка

Ікру з буряка можна подавати як доповнення (соус) до гарніру (різноманітних каш та овочевих пюре). Також вона чудово смакує як намазка для холодних закусок — канапок на житньому або цільнозерновому хлібі. Закуски можна прикрасити страву свіжою зеленню або кількома краплями оливкової олії.

Як зберігати ікру з буряка

Зберігайте ікру у герметично закритому харчовому контейнері або банці в холодильнику 7 діб. За бажанням, страву також можна законсервувати на зиму, додавши оцет наприкінці тушкування та закривши ікру в стерилізовані банки.

Як приготувати ікру з буряка

Інгредієнти

  • 2 великі буряки (або 4 маленьких)
  • 1 велика цибулина
  • 1–2 ч. л. солі
  • 1-2 морквини (за бажанням)
  • чорний мелений перець до смаку
  • 1-2 лаврових листки
  • духмяний перець до смаку
  • 2-3 зубчики часнику
  • 3-4 ст. л. олії для смаження

Ікра з буряка: покроковий рецепт

Буряк ретельно помийте від залишків ґрунту, викладіть в каструлю, залийте водою так, щоб вона повністю покрила коренеплід. Доведіть воду до кипіння, додайте сіль та варіть буряк 1 год -1 20 хв або до м'якості.

Готовий буряк трохи охолодіть та почистьте від шкірки. Натріть відварений овоч на крупну терку або на терку для моркви по-корейський. Почистьте цибулину та 2-3 зубчики часнику. Часник наріжте слайсами, а цибулю дрібними кубиками. Якщо використовуєте моркву — натріть її на терку.

Розігрійте пательню з 2 ст. л. олії та обсмажте терту моркву 5 хв, потім додайте тертий буряк і тушкуйте овочі разом 20 хв на великому вогні. Додайте до буряка дрібно нарізані часник та цибулю, посоліть та поперчіть страву до смаку, додайте лавровий лист та духмяний перець. Перемішайте та тушкуйте ще 10 хв.

Через 10 хв зніміть пательню з овочами з вогню та збийте буряк блендером до однорідної маси. Спробуйте ікру на смак, за потреби досоліть та подавайте.

Читайте також:

Можливо зацікавить