Холодець без желатину: скільки та як його варити, щоб він був прозорий і застиг сам

Холодець — традиційна українська страва. Багато господинь звикли використовувати желатин для досягнення необхідної консистенції, але існують і перевірені способи приготування холодцю без нього. Завдяки правильному підбору м'яса і тривалому варінню, холодець може застигнути самостійно, набуваючи потрібної густоти і ніжної текстури.
Скільки потрібно варити холодець із курки, свинини, яловичини або м'ясного міксу, щоб він застиг сам, - пише Уніан.
Скільки часу варити холодець із різного м'яса
Загалом холодець варять протягом 4-7 годин. Час варіння холодцю залежить від виду м'яса, з якого його готують. Курка та індичка варяться швидше, свинина - довше, яловичина - ще довше. У будь-якому разі потрібно налаштуватися на те, що процес цей не швидкий і прискорювати його не можна, інакше зіпсуєте страву.
Отже, давайте розберемося, скільки потрібно часу, щоб зварити холодець, не додаючи в нього желатин:
Скільки варити холодець із курки без желатину
Із курки (домашнього півня), індички, качки та гуски холодець потрібно варити близько 4 годин. Зазначимо, що для курячого холодцю краще брати півня, або ж додати його у страву - інакше вона може погано застигнути.
Скільки варити холодець зі свинячої рульки
Зі свинини холодець готується довше - приблизно 5-6 годин. Свинячі вуха потрібно варити 2,5-3 години.
Скільки варити холодець із яловичини
Яловичина може варитися трохи довше, але загалом холодець із яловичини вариться також приблизно 6 годин.
Скільки варити холодець зі свинини та курки
Якщо ви готуєте змішаний холодець - наприклад, зі свинини та курки, то його слід також варити протягом 6 годин, доки не звариться свинина. До речі, досвідчені господині намагаються обов'язково додати в свинячий холодець півня - вважається, що так страва краще застигає.
Скільки варити холодець у скороварці
Якщо хочете прискорити процес, то холодець можна поставити готувати в скороварці, час приготування буде від 1 до 3 годин.
Під час використання скороварки обов'язково дотримуйтесь техніки безпеки. Головна порада: готовність холодцю дуже просто визначити за м'ясом - воно повинно легко відділятися від кісток. І чим довше вариться холодець, тим більш насиченим вийде його смак і тим краще він застигне.
І ще кілька порад, як варити холодець:
- щоб бульйон був прозорим, варити м'ясо слід на мінімальному вогні - щоб воно ледь-ледь кипіло і нудилося під кришкою;
- м'ясо має бути повністю покрите водою - щоб з урахуванням википання не довелося доливати воду;
- після закипання слід обов'язково зняти всю піну.
Якщо ви сумніваєтеся, застигне холодець чи ні, зробіть так: налийте невелику кількість бульйону на блюдце, дайте охолонути і поставте в холодильник на деякий час. Якщо холодець застигає - значить, усе добре, можна розливати по тарілках.
Читайте також:
- Оселедець в томатному маринаді: дуже смачний і швидкий рецепт
- Найсмачніший маринад для соління скумбрії: як приготувати рибу, щоб усі гості були в захваті