Холодець без желатину: скільки та як його варити, щоб він був прозорий і застиг сам

Холодець без желатину: скільки та як його варити, щоб він був прозорий і застиг сам

Холодець — традиційна українська страва. Багато господинь звикли використовувати желатин для досягнення необхідної консистенції, але існують і перевірені способи приготування холодцю без нього. Завдяки правильному підбору м'яса і тривалому варінню, холодець може застигнути самостійно, набуваючи потрібної густоти і ніжної текстури. 

Скільки потрібно варити холодець із курки, свинини, яловичини або м'ясного міксу, щоб він застиг сам, - пише Уніан.

Скільки часу варити холодець із різного м'яса

Загалом холодець варять протягом 4-7 годин. Час варіння холодцю залежить від виду м'яса, з якого його готують. Курка та індичка варяться швидше, свинина - довше, яловичина - ще довше. У будь-якому разі потрібно налаштуватися на те, що процес цей не швидкий і прискорювати його не можна, інакше зіпсуєте страву.

Отже, давайте розберемося, скільки потрібно часу, щоб зварити холодець, не додаючи в нього желатин:

Скільки варити холодець із курки без желатину

Із курки (домашнього півня), індички, качки та гуски холодець потрібно варити близько 4 годин. Зазначимо, що для курячого холодцю краще брати півня, або ж додати його у страву - інакше вона може погано застигнути.

Скільки варити холодець зі свинячої рульки

Зі свинини холодець готується довше - приблизно 5-6 годин. Свинячі вуха потрібно варити 2,5-3 години.

Скільки варити холодець із яловичини

Яловичина може варитися трохи довше, але загалом холодець із яловичини вариться також приблизно 6 годин.

Скільки варити холодець зі свинини та курки

Якщо ви готуєте змішаний холодець - наприклад, зі свинини та курки, то його слід також варити протягом 6 годин, доки не звариться свинина. До речі, досвідчені господині намагаються обов'язково додати в свинячий холодець півня - вважається, що так страва краще застигає.

Скільки варити холодець у скороварці

Якщо хочете прискорити процес, то холодець можна поставити готувати в скороварці, час приготування буде від 1 до 3 годин.

Під час використання скороварки обов'язково дотримуйтесь техніки безпеки.  Головна порада: готовність холодцю дуже просто визначити за м'ясом - воно повинно легко відділятися від кісток. І чим довше вариться холодець, тим більш насиченим вийде його смак і тим краще він застигне.

І ще кілька порад, як варити холодець:

  • щоб бульйон був прозорим, варити м'ясо слід на мінімальному вогні - щоб воно ледь-ледь кипіло і нудилося під кришкою;
  • м'ясо має бути повністю покрите водою - щоб з урахуванням википання не довелося доливати воду;
  • після закипання слід обов'язково зняти всю піну.

Якщо ви сумніваєтеся, застигне холодець чи ні, зробіть так: налийте невелику кількість бульйону на блюдце, дайте охолонути і поставте в холодильник на деякий час. Якщо холодець застигає - значить, усе добре, можна розливати по тарілках.

Читайте також: 

Можливо зацікавить