На грядці чи у папері: найкращі способи зберігання моркви взимку

Як зберігати моркву в банках на зиму

Багатьох господарів цікавить, як правильно зберігати моркву взимку, щоб вона не псувалася і залишалася хрусткою і свіжою. Вибір способу зберігання моркви залежить від об'ємів врожаю та необхідної тривалості зберігання. 

Про найкращі способи зберігання моркви взимку, - пише Аgrovinn.

Зберігання моркви в землі на грядці

В районах, що характеризуються тривалими мінусовими температурами, можна залишити моркву на зиму в землі. Для зберігання моркви взимку на грядці необхідно виконати мульчування. Для цього на землю укладається шар пухкого листя товщиною 30-60 см. Протягом зими листя не розсипається і втрамбується, особливо якщо зима буде сніговою. Тим не менш, воно все ще зберігатиме гарну ізоляцію. Щоб захистити землю з урожаєм, що залишився в ній, від замерзання, викопувати моркву взимку рекомендується не частіше одного разу на місяць. При цьому рекомендується позначити кінець викопаного ряду, щоб наступного разу продовжити копати з потрібного місця.

Досить холодна температура зупиняє ріст коренеплодів, що дозволяє зберігати моркву в землі всю зиму. Якщо зими у Вашому регіоні м'які, коренеплоди продовжать ріст і стануть жорсткими. В цьому випадку краще зберігати моркву взимку в холодному погребі на ділянці або в квартирі.

Зберігання в квартирі

Зберігати моркву в квартирі можна на балконі, в технічному підпіллі, коморі або холодильнику. Головне – дотримуватися потрібного температурного режиму та рівня вологості. Температура зберігання моркви не має перевищувати 0°С, а вологість перебувати на рівні 95%.

Як зберігати моркву на балконі?

Зберігання моркви на балконі міської квартири досить простий спосіб. Зріжте бадилля, укладіть плоди вертикально в емальовану каструлю, зверху накрийте вологою серветкою і щільно закрийте кришкою. Або складіть моркву в ящик і вкрийте його ковдрою, яка вбереже овочі від раптового похолодання і перешкоджатиме потраплянню сонячних променів на плоди, від яких вони можуть позеленіти.

Використання неутепленого балкона можливе лише до настання стійких заморозків, після чого тару доведеться перенести до квартири. На заскленій та утепленій лоджії овочі можна зберігати всю зиму.

Як зберігати моркву в холодильнику в пакетах?

Якщо у Вас немає закритого балкону – зберігати моркву в квартирі можна у холодильнику. Перед відправкою в холодильник просушіть моркву на свіжому повітрі. Відріжте бадилля близько до коренеплодів, інакше воно витягатиме вологу і морква швидко зав'яне. Чи потрібно мити моркву для зберігання на зиму? Тут думки розходяться. Деякі господині миють моркву перед зберіганням, щоб перевірити, чи не приховані під прилиплими грудочками землі пошкодження шкірки або ділянки, уражені гниллю. Однак враховуйте, що мита морква зберігається гірше, тому що видаляючи землю з плодів, Ви позбавляєте їх природного захисного шару, без якого коренеплоди швидше гнитимуть і покриватимуться слизом.

Суху, підготовлену моркву поміщають у щільний пакет або поліетиленовий мішок, проробляють у ньому кілька отворів (так повітря постійно надходитиме до овочів, і конденсат не буде накопичуватися на стінках, а, отже, овочі залишатимуться сухими) і поміщають у висувний ящик холодильника. Зберігати моркву в пакетах в холодильнику можна протягом 2-3 місяців, але не забувайте контролювати стан коренеплодів. Морква не повинна перезволожуватись. Регулярно перебирайте коренеплоди, щоб виявити екземпляри, що почали псуватися. Пам'ятайте, що навіть один зіпсований овоч може заразити решту та занапастити Ваші запаси.

Як зберігати моркву в банці?

Існує й інший спосіб зберігання моркви в холодильнику. Миту моркву натирають на велику тертку, складають у трилітрову скляну танку шарами, пересипаними крупною кухонною сіллю, і відправляють у холодильник. Зберігати миту моркву в банках можна й у розсолі. Овочі миють, замочують у холодній воді на 15 хвилин. Потім слід опустити їх у закипілу воду на 3-4 хвилини. Зняти шкірку, нарізати тонкими кружальцями, скласти у банки, залити гарячим розсолом, закрити кришкою. Також можна заливати сольовим розчином, остудити до 20-25 градусів. Солити страви, до яких додають таку морквину, не потрібно.

Зберігання моркви в папері

Найпростіший спосіб зберігання моркви в холодильнику, що не потребує зусиль та попередньої підготовки плодів – зберігання в папері. Відсортовану, немиту моркву складають по 5-6 штук і обгортають у міцний пакувальний папір або у кілька шарів газети. Така упаковка дозволяє моркві дихати і не дає з'явитися волозі. Якщо згодом папір стане вологим, його потрібно замінити.

Зберігання моркви в погребі чи підвалі

Зберігання моркви в холодильнику – не найкращий варіант. У нинішніх умовах рекомендуємо розглядати його як альтернативний, коли немає іншої можливості як зберегти моркву на зиму. Справа в тому, що в результаті терористичних ракетних ударів російських окупантів по енергетичній інфраструктурі України в будинках може раптово зникнути електроенергія, і, відповідно, техніка, зокрема холодильники, перестане працювати. Що робити, якщо у Вас вимкнувся холодильник? В чому зберігати моркву?

Найбільш підходящим місцем для зберігання моркви є темний підвал чи льох. В таких приміщеннях підтримується необхідний температурний режим та вологість повітря. Зберігати моркву в погребі або підвалі можна із застосуванням різних способів, ємностей та наповнювачів, що забезпечують збереження коренеплодів до весни. Головне – продезінфікувати погріб перед закладкою овочів шляхом обкурювання приміщення сірчаною шашкою або методом побілки вапняним розчином з додаванням мідного купоросу.

Зберігання моркви в парафіні

Незвичайний народний спосіб зберігання моркви в парафіні. Чисті та обсушені коренеплоди опускають у гарячий парафін з додаванням невеликої кількості бджолиного воску для еластичності. Така обробка дозволяє зберігати моркву 4-5 місяців за температури 0-2°С. Вона залишиться смачною та соковитою. Але, погодьтеся, процес дуже трудомісткий та фінансово витратний. До того ж, краще парафін використати для більш важливих потреб – виготовлення окопних свічок для ЗСУ.

Як зберегти моркву з використанням крейди?

Деякі господині перед закладкою на зберігання запилюють моркву перетертою крейдою (150-200 г крейди на 10 кг овочів). Крім опудрювання є й інший варіант – занурити коренеплоди в 30%-ий крейдяний розчин і добре висушити. Шар крейди створить слабке лужне середовище, яке стримає розвиток гнилів.

Зберігання моркви в піску або тирсі

Більш традиційним способом є зберігання моркви в тирсі або злегка зволоженому піску (1 л води на 10-літрове відро піску). В якості ємності для зберігання можна використовувати картонні коробки, пластикові або дерев'яні ящики чи інші контейнери великого розміру. В тарі для зберігання моркви обов'язково мають бути отвори для вентиляції. На дно ящика насипають 2-3-сантиметровий шар піску або тирси, зверху укладають шар відсортованої і висушеної моркви, зверху пересипають 3-5-сантиметровим шаром піску або тирси. Потім знову укладають шар моркви та знову пересипають піском. І так продовжують до заповнення всього ящика, стежачи за тим, щоб овочі не торкалися один одного.

Цей метод хороший у тому випадку, якщо підвал сухий, а температура та вологість у ньому не піднімається вище 0℃ і 95% відповідно, інакше пісок замість того, щоб перешкоджати випаровуванню вологи та запобігати гниттю, зберігаючи коренеплоди соковитими та щільними, вбиратиме вологу, що призведе до гниття моркви. Чим ближче в погребі будуть значення температури та вологості до оптимальних, тим довше можна зберігати моркву (до 6 місяців).

Зберігання моркви в глині

Для зберігання моркви можна використати ще один природний екологічно чистий матеріал – глину. Для зберігання моркви в глині необхідно приготувати глиняну бовтанку консистенції рідкої сметани. Для цього наповніть відро наполовину глиною, потім водою і залиште на ніч. Вранці додайте трохи води без перемішування, витримайте ще 3 дні, після чого занурте кожен овоч у розчин, дайте обсохнути та схопитися глиняній скоринці і покладіть в ящики. Або розстеліть на низ ящика плівку, розкладіть моркву і щільно залийте глиняним розчином. Після того, як перший шар засохне, знову викладіть коренеплоди, залийте глину і зачекайте, поки вона висохне. За таким принципом заповнюють всю ємність. Глина має лужні властивості, що відштовхують бактерії та грибки. Морква надовго залишиться соковитою та не пропаде.

Зберігання моркви в ящиках і картонних коробках в цибулинні

Якщо піску або тирси не знайшлося, можна зберігати моркву до весни в лушпинні цибулі. Цей спосіб збереження моркви заснований на тому ж принципі, що і зберігання в хвойній тирсі. Ефірні олії з цибулиння запобігають гниттю коренеплодів. Тому морква довго не псується, якщо укласти її в ящики шарами, пересипавши сухим лушпинням цибулі.

Зберігання моркви на зиму в мохові

Для цього способу зберігання моркви Вам знадобляться ящики та мох сфагнум. Немиту і просушену моркву протягом доби витримують у прохолодному місці, потім укладають в ящики рядами, змінюючи овочі та мох. Сфагнум володіє дезінфікуючими та консервуючими властивості, він утримує всередині вуглекислий газ, тим самим створює додаткові умови для збереження коренеплодів. До того ж, мох не обтяжує тару так, як пісок та глина.

Читайте також:

Можливо зацікавить