На рідній Волині Героя України поховали через півтора року після загибелі: спогади про молодого танкіста

На рідній Волині Героя України поховали через півтора року після загибелі: спогади про молодого танкіста

28-річний солдат Олег Свинчук загинув на Київщині. 8 березня 2022 року ворожа протитанкова керована ракета влучила в український Т-64БВ, внаслідок попадання здетонував боєкомплект. Екіпаж у складі командира старшого сержанта Сергій Васіча, солдата Олега Свинчука та старшого солдата Віталія Пархомука загинув у бою.

Олег Свинчук народився у 1993-му на Волині, був наймолодшим у багатодітній родині. Після школи проходив строкову військову службу, з 25 березня 2021 року — контрактник 14-ї бригади, - пише Вікіпедія.

Служив танкістом у 14-тій окремій механізованій бригаді. Під час вторгнення Росії в Україну героїчно виконував свій обов'язок на північних рубежах України у бою проти переважаючих сил росіян.

8 березня 2022 року три танкові екіпажі 14-ї окремої механізованої бригади брали участь у бою за визволення від російських окупантів селища Макарів Київської області. З першого пострілу танкістам під командуванням Сергія Васіча вдалося підбити головну машину, інші два танки підтримали вогнем. Одна за одною ворожі машини спалахували від влучних пострілів. Піхота почала розбігатися, згодом вони виявили позицію наших танкістів, викликали артилерію. Маневруючи, наші танкісти нищили ворога. Танк старшого сержанта Васіча зайшов противнику у фланг і почав вести вогонь осколково-фугасними снарядами, викурюючи піхоту. Разом три українські танкові екіпажі у бою знищили шість одиниць ворожої техніки та значну кількість живої сили ворога. Так, ворога було відкинуто і зрештою під час контрнаступу українські війська визволили від окупантів важливий населений пункт Київщини — селище міського типу Макарів. Однак, ворожа протитанкова керована ракета влучила в український танк Т-64БВ: здетонував боєкомплект та зірвало башту. Екіпаж у складі командира старшого сержанта Сергій Васіча, солдата Олега Свинчука та старшого солдата Віталія Пархомука загинув у бою.

У 2022 році захиснику присвоїли звання «Герой України» з удостоєнням ордена «Золота Зірка» (посмертно) — за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі.

Довгих півтора року батьки чекали результатів експертиз, щоб належним чином попрощатися із рідним сином, відспівати його за християнським звичаєм. У середу, 6 вересня 2023 року, до їхнього дому прибула місія «На щиті». Провести Героя в останню дорогу прийшло мало не все село, його рідні, близькі та побратими. Заупокійну молебень провели у храмі селв Бережці. Захоронили воїна у на місцевому кладовищі.

Читайте також:

Можливо зацікавить

війна нагорода

Загинув унаслідок штурму противника: матері Героя з Волині вручили посмертну нагороду

втрати

Друга трагічна звістка в громаді за два дні: на Донеччині загинув молодий Герой з Волині Сергій Касьян

втрати війна

Після початку вторгнення знову став на захист України: обірвалось життя Героя з Волині Анатолія Оніщука

втрати

Не судилося стати дідусем: захисник з Волині отримав смертельне поранення, перебуваючи на бойових позиціях

Помер у лікарні від важких поранень: на Волинь «на щиті» востаннє повертається Герой Сергій Дмитрук

Помер у лікарні від важких поранень: на Волинь «на щиті» востаннє повертається Герой Сергій Дмитрук

Загиблому Герою з Волині назавжди 22
історії війни

Після двох років після смерті, досі точно невідомі обставини загибелі: Герою з Волині навіки лише 22 роки

Чорний день: на Волинь прибуде одразу два екіпажі з загиблими на війні Героями

Чорний день: на Волинь прибуде одразу два екіпажі з загиблими на війні Героями

Загинув, рятуючи своїх побратимів з поля бою: спогади про загиблого відеооператора з Луцька Героя Юрія Сілюка

Загинув, рятуючи своїх побратимів з поля бою: спогади про загиблого відеооператора з Луцька Героя Юрія Сілюка

втрати України

Невдовзі мав зіграти весілля: захисник з Волині кілька днів не дожив до 23-річчя