Нематеріальна культурна спадщина: господиня з Волині поділилась рецептом фірмових пісних голубців
На Волині триває сезон збору та заготівлі грибів. Господиня із Шацька Галина Бегеза розповіла, як заготовляє цей продукт на зиму та поділилася рецептом своїх фірмових пісних голубців, що входять до списку нематеріальної культурної спадщини Волині.
Жінка понад 40 років працює кухаркою. Зі слів господині, все життя вона готувала їсти у їдальні лікарні, а останні три роки куховарить у монастирі, пише Суспільне.
Галина каже: голубці з грибами з'являються на столі її родини — щойно у лісі починаються перші грибні врожаї. До лісу по трофеї ходять усією родиною.
«Вже почалося. Назбирали і маринуємо, сушимо та загортаємо в капусту. Гриби тушковані, смажені, гриби з картоплею. Страви можна перераховувати дуже довго. Найбільше в нас в монастирі й вдома люблять голубці з грибами», — говорить господиня.
Старі гриби вона ріже на шматочки та сушить, а молоді — консервує. На початку сезону має вже з десяток банок із грибним асортиментом.
«Є в мене синячки мариновані або польські. Є трошечки біленьких, які гарні. Є салат із грибочків, огірка, томатів та перцю», — розповідає про запаси Галина Бегеза.
Для голубців Галина бере висушені гриби та свіжі. Сухі на ніч замочує у воді. Коли набухнуть, то смажить разом із морквою та цибулею. Свіжі — чистить та відварює.
Усе це перемелює в м'ясорубці. У рецепті її бабусі до грибів додавалося пшоно, але зараз для більшості людей, звичними є голубці з рисом.
«На склянку рису дається пів літра перекручених грибів. Дві-три морквинки, дві-три цибулинки. Як тушкуються голубці, то заливаю настоєм з грибів сухих, він додає насичений грибний смак і аромат», — каже жінка.
Начинку загортає у відварені листки капусти. Як правило, лист розділяє навпіл, щоб голубці були невеличкими.
Щоб добре умліли, каже господиня, їх готує у посуді із товстими стінками. У томатному соусі вони мають покипіти орієнтовно годину.
Пісні голубці із грибами господиня завжди готує у піст, але в її сім'ї це вважають і святковою стравою, яку приготувала на день народження доньки.«Я готую в гусятниці голубці. Ставлю в гарячу духовку на 200-250 градусів, а коли закиплять, то зменшую температуру до 150 і воно так мліє. Я крапельку душі вкладаю у свої страви. І вони завжди смачні», — говорить господиня.
До столу запрошує чоловіка Федора Бегезу, щоб першим скуштував наїдок.
«Голубці вдалися! По колишньому на п'ятірку. Все дуже смачно. Господиню собі в дружини сам обирав», — жартує Федір.
Довідково: за даними обласного науково-методичного центру, до переліку нематеріальної культурної спадщини Волині належить 21 ремесло, вміння чи традиція, які поширені у різних кутках області.
Читайте також:
- Неймовірний смак: рецепт шоколадного торта від луцької фудблогерки
- Їдять їжаків та бобрів: Птушкін та Кацурін відкрили гастрономічні секрети Волині