Осінній хіт: пончики-гарбузики, від яких неможливо відірватися

У жовтні сезон гарбуза в самому розпалі — саме час для ароматних пончиків із пряним лате-ганашем.
Вони виходять м’які, ніжні й неймовірно смачні — справжній осінній десерт, від якого важко відмовитися, пишуть Добрі новини.
Інгредієнти
Для тіста:
- гарбузове пюре – 350 г
- молоко – 100 г
- дріжджі інстантні – 8 г
- цукор – 50 г
- жовтки – 60 г (приблизно 3 шт.)
- борошно – 650 г (з вмістом білка 11,5% або універсальне)
- олія рослинна без запаху – 20 г
- масло вершкове – 30 г
- сіль – 2 г
Для начинки (пряний лате-ганаш):
- білий шоколад – 100 г
- вершки 33% – 200 г
- кава розчинна – 2 ч. л.
- масло вершкове 82% – 20 г
- спеції за смаком (кориця, імбир, мускатний горіх, кардамон тощо)
Для обвалювання:
цукор і спеції за смаком
Спосіб приготування
Спочатку готуємо гарбузове пюре. Для цього очищаємо гарбуз, нарізаємо його кубиками, викладаємо у форму, накриваємо фольгою і ставимо в духовку, розігріту до 180 °С, на 40–60 хвилин. Час залежить від сорту гарбуза. Готовий м’якуш перебиваємо блендером до однорідності. Пюре можна заморозити в зіп-пакетах про запас.

Далі готуємо начинку. У миску кладемо білий шоколад, додаємо спеції й розчинну каву, заливаємо гарячими вершками, додаємо масло і перебиваємо блендером. Накриваємо харчовою плівкою в контакт і залишаємо в холодильнику мінімум на 4–5 годин або на ніч для стабілізації.
Тепер замішуємо тісто. У діжу міксера вливаємо молоко, додаємо дріжджі й цукор, перемішуємо, після чого вводимо гарбузове пюре та жовтки. Всипаємо борошно й замішуємо тісто. В кінці додаємо олію, вершкове масло та сіль. Спочатку маса ніби розшаровується, але вже за кілька хвилин знову стає однорідною та еластичною. Якщо замішуємо руками, масло й олію краще додавати поступово.
Готове тісто залишаємо підходити при кімнатній температурі на 1–1,5 години, доки воно не збільшиться удвічі. Потім викладаємо його на стіл і добре обминаємо.
Формуємо пончики у вигляді гарбузів двома способами: можна розкачати тісто й вирізати заготовки вирубкою для печива, а можна поділити його на невеликі шматочки й скачати кульки. Кожну заготовку перев’язуємо ниткою, щоб надати їй форму гарбуза. Викладаємо на пергамент, накриваємо плівкою і залишаємо підходити ще на 30 хвилин.
У каструлі розігріваємо олію до 170 °С. Перевірити готовність можна дерев’яною шпажкою: якщо навколо неї з’являються бульбашки, можна смажити. Опускаємо пончики й обсмажуємо з обох боків по 1–2 хвилини до золотистої скоринки. Гарячі вироби обвалюємо в суміші цукру та спецій.
Коли пончики трохи охолонуть, обережно знімаємо нитки. Ганаш збиваємо міксером на середній швидкості до загустіння й перекладаємо у кондитерський мішок. У кожному пончику робимо отвір ложкою та наповнюємо кремом. Для завершення вставляємо в центр невелику паличку кориці – і наші гарбузики готові.
Перед подачею можна присипати їх цукровою пудрою.
Читайте також:
- Дві страви з баклажанів, які підкорять всіх: класична ікра та грузинське пхалі
- Як доглядати за орхідеями восени: головні помилки, через які вони не цвітуть
- Жовтень — пік сезону раків: як правильно варити, щоб не було запаху твані