Секретний інгредієнт, завдяки якому квашена капуста виходить ідеально хрусткою: ви цього не знали
Хрустка, соковита й ароматна — саме такою має бути справжня домашня квашена капуста. Але іноді навіть за правильного рецепта вона виходить м’якою або слизькою. Господині кажуть: справа не лише у сортах капусти чи кількості солі — важливу роль відіграє одна проста добавка, яку колись використовували ще наші бабусі.
У чому секрет
Щоб капуста вийшла хрусткою й зберегла свіжий колір, у неї додають трохи звичайного хрону. Достатньо невеликого шматочка кореня — приблизно 5–7 сантиметрів на трилітрову банку. Хрін має природні бактерицидні властивості, тому не дає овочу «розкиснути» і чудово зберігає його структуру.
Деякі господині замінюють хрін листям вишні, смородини або дуба — у них також містяться дубильні речовини, які роблять капусту міцною й хрусткою. Саме тому старі рецепти майже завжди передбачають додавання таких листків разом із морквою й сіллю.
Як правильно квасити
- Наріжте капусту тонкими смужками, додайте терту моркву.
- Посоліть (приблизно 20–25 г солі на 1 кг капусти) й добре перемніть руками, щоб пустила сік.
- Додайте шматочок хрону або кілька листків вишні чи смородини.
- Щільно утрамбуйте у банку або бочку, накрийте чистою серветкою й поставте у тепле місце на 2–3 дні.
- Коли капуста забродить, перенесіть її у прохолодне місце для зберігання.
Щоб капуста не була надто кислою, не тримайте її довго в теплі — як тільки процес бродіння стане активним, переносьте ємність у холодильник чи льох.
Читайте також:
- Домашня тушонка на зиму без автоклава виходить смачніша за магазинну: перевірений роками рецепт
- Рецепт маринованої скумбрії у пляшці: виходить наче копчена
- Підживіть цим доларове дерево: вазон випустить багато нових пагонів