Великдень не за горами, а що робити з картоплею? Коли найкраще садити бульбу у 2025 році – перед святом чи після

Великдень не за горами, а що робити з картоплею? Коли найкраще садити бульбу у 2025 році – перед святом чи після

Великдень уже не за горами, і багато городників замислюються, коли ж найкраще садити картоплю в 2025 році — перед святом чи після. Оскільки картопля любить тепло і може не перенести різких холодів, поспішати з посадкою не варто. Зазвичай оптимальний час для посадки припадає на середину або кінець квітня, коли температура ґрунту вже достатньо прогрілася. 

 Погода – головний показник для посадки картоплі. Якщо до Великодня земля ще холодна й мокра, посаджена бульба просто лежатиме в ґрунті й чекатиме тепла, що може призвести до загнивання. Але якщо весна видалася ранньою, ґрунт прогрівся хоча б до +7°C, то можна сміливо висаджувати, - пишуть Добрі новини.

Ті, хто відкладають посадку до Великодня або після нього, орієнтуються не лише на прикмети, а й на реальні умови. Картоплі потрібне тепло для проростання, і пізніші посадки часто дають дружніші сходи. Головне – не затягувати до кінця травня, адже тоді рослини можуть не встигнути сформувати великі бульби.

Щоб визначитися з ідеальним моментом, варто придивитися до природи. Коли на березах з’являються перші листочки розміром із копійку, а ґрунт уже не холодний на дотик – це вірний сигнал, що настав час садити. Також важливо врахувати, що ранньою весною картопля може довше проростати, але буде менше вразливою до літньої спеки.

Якщо хочеться посадити картоплю до Великодня – варто підготувати ґрунт і бульби заздалегідь. Для цього пророщують насіннєву картоплю, прогрівають її у світлому місці й обробляють від хвороб. Посадку проводять у добре дренований, не перезволожений ґрунт, щоб уникнути загнивання.

Після Великодня висаджувати картоплю теж можна і навіть краще, якщо навесні тривалий час було холодно. Головне – не чекати занадто довго й враховувати погодні умови, а не лише народні прикмети.

Читайте також:   

Можливо зацікавить

Гліцерин, оцет і дві ложки «таємного» інгредієнту: як раз і назавжди позбутися конденсату на вікнах

Гліцерин, оцет і дві ложки «таємного» інгредієнту: як раз і назавжди позбутися конденсату на вікнах

Як зробити, щоб калачики цвіли постійно: підживіть цим копійчаним добривом — і вазон покриється безліччю квітів

Як зробити, щоб калачики цвіли постійно: підживіть цим копійчаним добривом — і вазон покриється безліччю квітів

Чи справді вершкове масло шкідливе: кому його їсти не можна

Чи справді вершкове масло шкідливе: кому його їсти не можна

Сковорідка сяятиме як нова через кілька хвилин: «чарівні» методи без хімії, про які ви не знали

Сковорідка сяятиме як нова через кілька хвилин: «чарівні» методи без хімії, про які ви не знали

Рецепт шоколадного бісквіта, який завжди виходить: склянка цукру, склянка борошна і 4 яйця

Рецепт шоколадного бісквіта, який завжди виходить: склянка цукру, склянка борошна і 4 яйця

Чи безпечно пити кип’ячену воду, яка постояла: що кажуть фахівці

Чи безпечно пити кип’ячену воду, яка постояла: що кажуть фахівці

Що робити, щоб кури несли багато яєць узимку: ці поради точно допоможуть

Що робити, щоб кури несли багато яєць узимку: ці поради точно допоможуть

Хрустке печиво з манки: бюджетний і швидкий рецепт до чаю

Хрустке печиво з манки: бюджетний і швидкий рецепт до чаю

Одна ложка «рідкого золота» й організм вам подякує: чому зранку варто пити оливкову олію

Одна ложка «рідкого золота» й організм вам подякує: чому зранку варто пити оливкову олію