Від теплиць до супермаркетів: підприємство з Волині постачає овочі в найпотужніші супермаркети країни

Від теплиць до супермаркетів: підприємство з Волині постачає овочі в найпотужніші супермаркети країни

В умовах війни на Волині успішно розвивається аграрне підприємство «Повний кошик», яке за рік перетворилось на одного з основних постачальників свіжих овочів для великих супермаркетів України.

Розташоване в Жиричах на Ратнівщині, на базі колишнього льонозаводу, підприємство вирощує понад 16 овочевих культур на 270 гектарах землі та у 31 теплиці, використовуючи новітні технології для забезпечення безперебійного виробництва. Як вдалося налагодити цей бізнес у часи, коли країна перебуває в стані війни розповів директор Віктор Доротенко та виконавчий директор Валерій Поліщук, - про це пише газета «Ратнівщина»

1 березня 2024 року у Жиричах почали будувати першу теплицю. І хто б міг подумати, що до осені це підприємство стане одним з постачальників свіжих овочів на прилавки відомих супермаркетів «Сільпо» та інших! Те, що сьогодні можна побачити в Жиричах, - це результат кропіткої праці та вкладення потужного інвестиційного пакета. За радянських часів на території, де зараз працює «Повний кошик», працював льонозавод. Пізніше приміщення перейшли у приватну власність групи ратнівських підприємців та отримали назву селянське фермерське господарство «Промінь». Протягом останніх років його власником був ратнівчанин Ігор Пінкевич. На початку 2024 року розпочалася реструктуризація підприємства, унаслідок якої 8 квітня 2024 року було зареєстроване нове підприємство – товариство з обмеженою відповідальністю «Повний кошик».

Від теплиць до супермаркетів: підприємство з Волині постачає овочі в найпотужніші супермаркети країни

Директор цієї аграрної фірми Віктор Доротенко – приємна, охоча до спілкування особистість. Він – підприємець, патріот, волонтер, у минулому – учасник бойових дій, якому небайдуже за долю України і який разом з побратимами боровся за її незалежність та знає не зі слів, що таке війна. Тому й зараз для нього одним із найвагоміших векторів діяльності залишається допомога українській армії. Він жартома каже, що ворог зробив усе, аби він побачив красу Волині, відчув позитив місцевих людей та не побоявся вкласти кошти в аграрний бізнес саме тут.

Валерій Поліщук – корінний волинянин (його батьки родом із Волині), вимушений був виїхати з рідного Криму. Сумнівів, куди їхати далі, не було – однозначно на свою історичну батьківщину. І зараз за короткий проміжок часу їхній команді вдається налагодити роботу нового підприємства з надією, що воно зарекомендує себе як надійний постачальник якісної продукції на український ринок продуктів харчування.

З прифронтової зони – у прикордоння з Білоруссю

Віктор Доротенко пригадує:

- Сім’єю ми планували розгорнути тепличне господарство на Запоріжжі. Уже навіть почали зводити теплиці, але невдовзі зрозуміли, що це недоцільно. Організовувати роботу, де муситиме скупчуватися велика кількість людей, - небезпечно. Та й люди почали виїжджати через дедалі частіші «прильоти». Я, як людина, яка розуміє, що таке війна, не міг дозволити собі наражати життя людей на небезпеку.

Тому вирішили спробувати те ж саме, тільки на Волині. Ми знаємо, що тут теж є свої труднощі і ризики, адже Ратнівщина – потенційно небезпечний регіон через близьке сусідство з Білоруссю. Проте за період роботи навчилися підлаштовуватися під вимоги воєнного часу та мають надію, що підприємство й надалі успішно працюватиме у Жиричах, постачаючи якісну продукцію до торговельних мереж України.

31 теплиця і 270 га потенційних земель під овочі

Щоб читачі бодай приблизно уявили масштаби «Повного кошика», спробуємо описати, як виглядає виробничий процес. Отож на відносно невеликій території компактно розміщені одна біля одної величезні пронумеровані для кращого догляду за рослинами теплиці. Їх тут аж 31! У більшості – помідори і перці. Всередині тепличного комплексу знаходиться цех водопідведення та подачі органічних добрив до рослин. Тут, окрім величезних ємностей із водою та шлангів, якими вода разом з корисними речовинами порційно подається до кожної теплиці, встановлене комп’ютерне обладнання українського виробництва. На ньому можна відстежити, чим «харчуються», що «п’ють» рослини і навіть який мікроклімат усередині теплиць. Тобто температура повітря і відносна його вологість. На приміщеннях підприємства цієї осені встановили сонячні панелі для того, щоб забезпечити безперебійний догляд за рослинами в теплицях навіть під час відключень електроенергії.

Коли зайшли на територію підприємства, зауважили, що теплиці неприродно білого кольору. Їх побілили спеціальною сумішшю, коли була аномальна спека, щоб рослини в теплицях не загинули від високої температури. На зиму «побілку» змивають. А наступного сезону, за потреби, побілять знову.

Теплиці розраховані на цілорічне використання. Тобто після збору останнього урожаю тут садять удруге холодостійкі культури, які дадуть свої плоди взимку і навесні.

Далі, за комплексом теплиць, кипить робота – освоюють нові землі, взяті в суборенду, для подальшого будівництва, щоб у майбутньому мати змогу на розширення та будівництво сучасних теплиць за голландською технологією.

Від теплиць до супермаркетів: підприємство з Волині постачає овочі в найпотужніші супермаркети країни

Всі приміщення, будівлі, які зараз належать ТОВ «Повний Кошик» доводилось будувати з нуля, адже від льонозаводу не залишилось нічого. До фасування і пакування підходять вкрай відповідально. За період співпраці з різними торговими організаціями та мережами вивчили вимоги конкретних магазинів (хтось вимагає пакування за українськими стандартами, хтось – за європейськими). А в чомусь проявляють власну ініціативу. Так, розповідає Віктор Доротенко, колектив «Повного кошика» придумав цікавий маркетинговий хід – пакування молоденьких кабачків у паперові пакети. Люди охоче почали їх купувати саме в такому вигляді, бо вони не втрачають зовнішнього вигляду та не зазнають механічних пошкоджень.

Влітку на території підприємства розпочали будувати приміщення для майбутнього цеху переробки. Віктор Доротенко зауважує, що запуск лінії виробництва готової продукції дасть нові грані розвитку. По-перше, буде застосована технологія безвідходного виробництва. По-друге, буде можливість переробки не лише продукції з «Повного кошика», але й з інших аграрних підприємств, які він очолює. Так, на Дніпропетровщині вони займаються свинарством, мають сади та виноградник. А Валерій Поліщук додає, що на сьогодні вони вже знайшли відповідного спеціаліста – технолога з харчових продуктів, хто б розпочав розвивати цю перспективну галузь.

Землі тут вимірють гектарами, а врожаї – тоннами

Не менш видовищна картина на полях «Повного кошика». Хто любить працювати на землі, той відтворить в уяві геометрично правильні ділянки безкраїх полів, де ростуть гарні, всі, як один, овочі. Видно, що багато праці тут доклали людські руки. Цей рік був не надто сприятливий для аграріїв, тому доводилося екстрено рятувати рослини то від морозів, то від роси, яка загрожувала тотальним фітофторозом, то від засухи і спеки, які панували практично ціле літо.

У «Повному кошику» вирощують: баклажани, перці («Білозірка», «Капія», фіолетовий, червоний, помаранчевий), перець гіркий, помідори (сливка, рожевий, салатний, червоний, чері), кабачки, цукіні, патисони, баттернат (гарбузи), цвітну капусту, дайкон (білий і рожевий), моркву, пшеницю, сою, овес, цибулю озиму, часник. Валерій Віталійович розповідає, що саме вирощування багатьох видів овочів є своєрідною «страховкою», коли доводиться нести збитки по якомусь із овочів. Найчастіше страждають культури, які вирощуються у відкритому грунті. Як правило, це град, аномальні перепади температур, які завдають непоправної шкоди.

Від теплиць до супермаркетів: підприємство з Волині постачає овочі в найпотужніші супермаркети країни

Під посів вирощуваних культур цьогоріч використали вражаючі площі: моркви – 30 га, кабачків – 3 га ранніх і 3 га пізньо-осінніх, дайкону – 2 га, цибулі пізньо-осінньої – 1 га, помідорів – 7 га, перцю – 8 га (гіркого – 2 га, «Білозірки» - 6 га, «Капії» і фіолетового – близько 2 га), баклажанів – 2 га, баттернату (гарбузів) – 1,5 га, пшениці – 50 га, сої – 50 га. Під урожай наступного року роздискували 100 га новини.

Землі, на яких господарює «Повний кошик», - орендовані з числа комунальних земель сільськогосподарського призначення та в населення. Зараз саме закінчується виплата орендної плати за користування землею. Власники кажуть, що це завжди важко і витратно. Проте разом із тим це приємно, коли люди мають впорядковані відносини з аграріями, отримують заслужені кошти за користування їхньою землею. До того ж «Повний кошик», беручи в оренду землю, бере на себе зобов’язання доведення до ладу усіх документальних неполадок, які стосуються паїв. Йдеться про незареєстроване право власності, неможливість оформлення спадщини через фінансові чи юридичні труднощі, присвоєння кадастрових номерів і подібні проблеми.

Якість та екологічність продукції

Напевно, перше питання, яке природно виникає в голові при думці про промислові масштаби вирощування овочів на наших землях, це питання екологічності продукції. Валерій Віталійович розповідає, яким чином і через скільки інстанцій проходять їхні овочі перевірку, перш ніж потрапити на прилавки магазинів:

- Ми обов’язково маємо отримати сертифікати якості на вміст нітратів, нітритів, радіонуклідів (цезій, стронцій, радій), ГМО, не ГМО. Поки не прийдуть з лабораторії відповідні сертифікати якості, ми нічого не можемо продати. Сертифікат дається раз на місяць, але кожен тиждень вимірюємо вміст речовин у рослинах власними нітратометрами, нітритометрами, бо наша позиція – МИ САМІ ХАРЧУЄМОСЯ ПРОДУКТАМИ, ЯКІ ВИРОЩУЄМО. Вони повинні бути корисними для людського організму і не завдавати шкоди. Якщо норма нітратів в Україні 3500 мг на об’єм, то ми не перевищуємо 1500 мг, тобто показники завжди нижчі граничнодопустимої норми.

Від теплиць до супермаркетів: підприємство з Волині постачає овочі в найпотужніші супермаркети країни

- У нас напрацьований власний моніторинговий проєкт: у Луцьку, у Львові, у Києві, у Дніпрі відбуваються перевірки продукції «Повного кошика» для того, аби розуміти, наскільки вона якісна. Виробники не знають, який саме зразок потрапить на дослідження, тому вся продукція мусить бути найкращої якості. Окрім того, дуже жорсткі вимоги диктують торгові марки, які закуповують овочі. Вони роблять все для того, щоб ми вдосконалювалися і думали наперед про ризики повернення товару. Це наш рейтинг, наша реклама і наш успіх, - констатує Віктор Доротенко.

Засновники «Повного кошика» ставлять перед собою мету досягнути вирощування продукції, аби вийти на європейський ринок або принаймні відтіснити закордонних конкурентів, оскільки реалії на аграрному ринку України невтішні. Продукція європейських виробників, імпортована в Україну, в рази дорожча від української. Наприклад, польська броколі коштує 158 грн, а українська – 62 грн. І ця проблема стосується не лише овочівництва, а усіх напрямків реалізації сільськогосподарської продукції. От і виходить, що господарювати в умовах, коли в державі немає страхування і відшкодування збитків аграріям у непередбачуваних ситуаціях, надзвичайно важко і не прогнозовано.

Плани на майбутнє

Однак попри всі ризики і труднощі в роботі у сфері сільського господарства, на сьогодні «Повний кошик» - одне з перспективних аграрних підприємств Волині в напрямку овочівництва. Це підприємство, яке дає можливість легального працевлаштування усім бажаючим з гарантією вчасної виплати заробітної платні. На ньому створені комфортні умови праці з підвезенням працівників до місця роботи і поверненням додому (працюють люди не лише з села Жиричі, але і з навколишніх сіл). Окрім того, воно є одним з найбільших платників податків, від чого надходять кошти у бюджет громади. Віктор Доротенко особисто та «Повний кошик» надають вагому підтримку українській армії (в офісі стоять численні подяки і нагороди від різних бригад). І хоча господарювати в аграрній галузі в Україні дуже складно, тим більше в умовах війни, «Повний кошик» працює і розвивається.

- У наших планах на наступний рік – цибуля-порей, морква, картопля, гарбуз, цвітна капуста, перець, помідори, кабачки, патисони, цукіні, картопля, дайкон, рання капуста, середня і основна, брюссельська, зернові і бобові культури. Запуск цеху переробки, - анонсує Віктор Доротенко. – Нам хочеться створити тут, в Україні такі умови, щоб у людей не було потреби їхати на заробітки в Польщу. Якщо ми зможемо дати їй хоча б 70 відсотків зарплати від тієї, яку вони отримують за кордоном, люди будуть залишатися в Україні. Вони працюватимуть заради наповнення українського бюджету. Разом з тим вони будуть поряд зі своїми сім’ями, а це, як на мене, визначальний фактор. Це наш і їхній внесок у перемогу, якої ми так чекаємо.

Відрадно, що попри війну у нас набирають обертів нові підприємства, що Волинь стає інвестиційно привабливою для бізнесу, що аграрна сфера на наших землях переростає у щось нове. А сьогодні вітаємо працівників, керівництво і засновників ТОВ «Повний кошик» та усіх, хто працює у сфері сільського господарства з професійним святом – Днем працівника сільського господарства і бажаємо засівати поля, вирощувати хліб, овочі, фрукти, розвивати тваринництво під мирним небом в успішній процвітаючій Україні.

Читайте також:

Можливо зацікавить