За пів дня – тисяча гривень: на Волині у розпалі чорничні заробітки

За пів дня – тисяча гривень: на Волині у розпалі чорничні заробітки

Після кількаденних дощів ягоди суттєво підросли, за 4-5 годин вдається назбирати понад 10 кілограм. Тому в селах Волині дорослі і діти щодня прямують до лісу: хто на кілька годин, хто на пів дня. Ще в кінці тижня заготівельники скуповували чорниці по 95-97 гривень за кілограм, на вихідних ціна впала до 85 гривень.

Журналісти ВСН на Ковельщині поцікавилися у збирачів ягід, на скільки вигідний цей «бізнес», з’ясували його плюси і мінуси.

Місцева жителька Любов у суботу за п’ять годин зібрала понад 10 кілограм чорниць, здала їх й отримала 900 гривень. Ще й жменю лисичок на суп знайшла.

«Якби не знизили ціну, то б тисячу заробила. Найважче збирати ягоди вранці, тоді комарі просто засипають очі, а ще, як на болото підеш у пошуках кращого врожаю, то гризуть неймовірно», – розповідає жінка.

За пів дня – тисяча гривень: на Волині у розпалі чорничні заробіткиЗа пів дня – тисяча гривень: на Волині у розпалі чорничні заробітки

Трохи рятують «французькі парфуми» – спрей від комарів, але гостроносі лізуть в очі, рот, ніс, кусають за руки. Часто через них розсипаєш не одну жменю ягід. Дошкуляє й спека, але мусиш бути одягненим, інакше нічого не назбираєш.

«Велосипедом незручно їхати по чорниці, бо назад повні відра важко везти. Машиною не скрізь доберешся, бо після дощу калюжі великі та й гілки можуть подерти. Найкращий екотранспорт – це коник. Сьогодні ми приїхали фірою, але ґедзі, мухи й комарі так скусали бідного коня, що коли зняли упряж у лісі, то він ліг на землю і котався, щоб почухатися», – додає її компаньйонка Марія.

За пів дня – тисяча гривень: на Волині у розпалі чорничні заробіткиЗа пів дня – тисяча гривень: на Волині у розпалі чорничні заробітки

Місцеві збирачі розповідають, що в їхньому селі мама двох дітей, меншому нема й трьох років, їде в ліс машиною і бере їх з собою. Жінка хоче зловити момент заробітку, а дітей нема на кого лишати. 

«За 3-4 години можу назбирати на 800-1000 гривень, так само і моя мама. Як чоловік мені допомагає, то й до двох тисяч виходить. Ще тиждень тому думали, що закінчується сезон, заготівельники ціну з 60 до 95 підняли, а тут як пішла ягода, тільки й встигай до лісу. Шкода, що й вартість відразу на 10 гривень впала, але добре й так», – розмірковує Тетяна.

За пів дня – тисяча гривень: на Волині у розпалі чорничні заробітки

До слова, літр чорниць у Ковелі на ринку продають від 80 до 100 гривень. Хто хоче швидше додому поїхати, віддає дешевше, хто має можливість довше поторгувати, цінить вище.

«Ще з тиждень точно можна їздити по ягоди, бо ж де в селі за кілька годин такі гроші заробиш. Мусиш терпіти комарів і спеку, треба ж сім'ю годувати», – підсумовує Наталія.

Читайте також:

Можливо зацікавить