Березовий сік з апельсином на зиму: найсмачніший рецепт

Березовий сік з апельсином на зиму: найсмачніший рецепт

Поєднання натурального соку та цитрусових додає напою освіжаючого смаку та ароматної кислинки. Завдяки простоті приготування цей рецепт став одним із найпопулярніших. Правильні пропорції інгредієнтів дозволяють зберегти природну легкість напою та зробити його ще смачнішим.

 В Україні збирати березовий сік починають весною, коли розпочинається період, сприятливий для цього процесу. Однак дати збору соку можуть відрізнятися залежно від регіону та погодних умов. Основна пора збору березового соку припадає на квітень і травень, - пише NV.

Як правильно збирати березовий сік

При збірці березового соку, варто звертати увагу на появу бруньок на березі. Щоб визначити, чи настав час збирати сік з берези, використовуйте тонке шило. Проколіть бруньку, і якщо з’явиться крапля у місці проколу, це означає, що можна починати. Збирання триває до розпускання бруньок.

Уникайте місць поруч з виробництвами, великими містами, автошляхами та забрудненими ділянками, а також місць, де це заборонено законом або через мінування тощо. Найкраще збирати сік у лісі, де зростають берези старше 30 років. Експерти рекомендують рухатися вглиб лісу, де дерева прокидаються пізніше. Вибирайте дерево з діаметром стовбура понад 30 см. Старіші берези мають більше соку, тому їх варто обирати. Молоді дерева можуть постраждати після збирання соку і навіть загинути.

Березовий сік: консервація з апельсином

Перед тим як закривати березовий сік, слід процідити його через дрібне сито або марлю, яку потрібно згорнути вдвічі, щоб очистити від листя та дрібних комах, які можуть потрапити під час збору соку. Банки рекомендується ретельно промити та просушити у духовці до тепла, щоб вони були готові для заливання гарячого соку.

Як закрити березовий сік з апельсином: рецепт

Інгредієнти на 3-літрову банку:

  • 3 л свіжого соку;
  • 1 невеликий стакан цукру (приблизно 8 ст. ложок);
  • 1 ч. ложка лимонної кислоти;
  • 2 кільця апельсина.

Спосіб приготування:

  1. Перелийте березовий сік у велику каструлю і поставте на плиту, щоб підігріти до температури 80 градусів, але не довести до кипіння.
  2. Банку та кришку заздалегідь простерилізуйте.
  3. Покладіть в кожну банку апельсин, цукор і лимонну кислоту. Залийте гарячим березовим соком і закатайте банку кришкою.
  4. Переверніть банку з березовим соком догори дном і залиште в такому положенні до повного охолодження. Після цього банки слід зберігати у темному прохолодному місці.

Читайте також:

Можливо зацікавить