Чим підживлювати помідори під час плодоношення у липні: рецепти добрив, які збільшать врожай

Яким добривом підживити помідори?

Куплені томати не можуть зрівнятися за смаком з помідорами з власного городу. Проте городникам треба гарно попрацювати, щоб отримали гарний врожай томатів. Аби рослини радували тебе своїм активним ростом, їх потрібно вчасно підживити.

Як правильно це робити у липні, й чим підгодувати помідори під час плодоношення, - пишуть Вікна.

Чим підгодувати помідори під час їхнього дозрівання

Щоб плодів на кущі вродило багато, і вони  були відмінної якості, солодкі та смачні, рослини мають бути добре насичені корисними речовинами. Під час плодоношення помідори найбільше потребують таких елементів як фосфор, калій, бор, марганець, йод. 

Отримати їх додатково рослини можуть з правильно підібраних тобою добрив, як органічних, так і мінеральних. Головне — витримати дозу і не перестаратися, адже надлишок мікроелементів призводить до порушення обміну речовин і навіть хвороб рослини. 

Рецепти підживлення для рослин у теплиці та у відкритому ґрунті однакові. Тож чим підживити помідори у липні для кращого наливання плодів:

Пташиний послід

Діжку чи іншу велику тару заповни пташиним послідом на половину об’єму, решту об’єму заповни водою і дай настоятися протягом 3 днів. Потім розведи цей концентрат водою у співвідношенні 1:15. Поливай помідори з розрахунку 3 л розчину на один кущ.

Розчин з борною кислотою, йодом та попелом

У 10 л води розчини 10 г порошку борної кислоти, 10 мл йоду і додай 1,5 л просіяного попелу. Усе добре перемішай і влий під кожен кущ по 1 л складу. Підживлюй помідори неодмінно по вологій землі. 

Розчин сироваткою, попелом та йодом

У 10 л води розчини 2 л сироватки, 2 столові ложки деревної золи та 10 крапель йоду. Підживлювати помідори можна, виливаючи під кожен кущ по 1 літру рідини.

Можна застосувати й фосфорно-калійні добрива. Вони вкрай корисні для кореневої системи й прискорюють цвітіння та дозрівання плодів. А ще таке підживлення підвищує імунітет рослин у боротьбі проти хвороб.

Фосфорно-калійні добрива

Розчини 5 г монофосфату калію у 10 л води. Цим розчином полий кущі томатів двічі з різницею у два тижні. Також можна використовувати суперфосфат, але його неодмінно розчиняй у гарячій воді.

Також можеш використовувати добриво Екоплант, який містить калій, фосфор, магній, кальцій, сірку та інші мікроелементи. В його складі взагалі немає азоту та хлору, тож це цілком екологічно безпечне добриво.

Як правильно підживлювати томати у липні для кращого врожаю

  1. Кореневе та позакореневе підживлення проводь лише у суху погоду вранці або ввечері, коли сідає сонце.
  2. Перед підживленням добре полий рослини. Це можна зробити і так: вранці добре полити, а ввечері підживити, або навпаки.
  3. Чергуй кореневе та позакореневе підживлення, так рослини отримають порцію добрив рівномірно.
  4. Підживлюй помідори раз на два тижні: рослини отримуватимуть постійне живлення, і земля не буде перенасичена корисними елементами.
  5. Якщо розумієш, що «перегодував (-ла)» рослини, застосувавши надто концентрований розчин, рясно полий кущі водою, приблизно по відру на кожен. І не обривай пасинки, дай їм поглинути надлишок підживлення. 

Читайте також:

Можливо зацікавить