«Маленька, а має бути, як голова»: як на Волині вродила капуста

«Маленька, а має бути, як голова»: як на Волині вродила капуста

У фермерському господарстві Доросинівської громади на Волині триває сезон зрізання капусти. Через засуху 2024 рік — неврожайний у порівнянні з попереднім.

Про це у коментарі розповів Суспільному агроном Ярослав Оніщук. З його слів, в господарстві усі овочі вже зібрали, залишилася лише капуста.

Як збирають капусту сезонні працівники

На полі фермерського господарства поблизу села Доросині працюють сезонні працівники. ілокачанну капусту зрізають вручну.

Четвертий рік допомагає збирати врожай жителька села Немир Олена Ліщук. З її слів, капуста цього року не вродила.

«Маленька, а має бути як голова. Вчора трошки різали й сьогодні. Треба допомогти, хай голубці їдять на війні. І борщ варимо, і тушимо, все робимо з капусти», — говорить працівниця фермерського господарства.

«Маленька, а має бути, як голова»: як на Волині вродила капуста

Як розповідає працівниця Олена Войтюк, сезонні заробітки допомагають місцевим вижити на селі.

«Підтримка є якась. Бо так роботи немає, а тут хоч заробимо трошки. Бригада дружна, п’ять жінок. Щороку капусту полемо й обрізаємо», — каже жінка.

«Маленька, а має бути, як голова»: як на Волині вродила капуста

Капусту вантажать на причіп, в який поміщається 12 ящиків, розповідає працівник Ярослав Новосад: «Зараз приїде інший, ще будемо набирати. В Переспу повеземо на зберігання в холодильник».

«Маленька, а має бути, як голова»: як на Волині вродила капуста

«Через засуху урожай так собі» 

Зі слів агронома фермерського господарства Ярослава Оніщука, щороку обробляють орієнтовно тисячу гектарів землі. Овочів на борщовий набір цього року садили небагато. Зокрема, два гектари картоплі, гектар столових буряків, гектар моркви й 86 сотих капусти. Це, каже агроном, на 70 % менше, ніж торік.

«Маленька, а має бути, як голова»: як на Волині вродила капуста

«Капусту ми не з розсади вирощуємо, а сіємо сівалкою. Ми її сіяли у 20 числах травня. То пізні строки. То ми не ризикували викидати лишні затрати. Через засуху вродила так собі. Вона не розвинулася, як треба. Перші формування головок почалися на початку вересня, як пішли дощі», — говорить агроном.

Зі слів Ярослава Оніщука, далі зібрану капусту перебирають, фасують в сітки й вона їде до споживача. Частину зібраних овочів передають в медзаклади та військовим на передову.

Читайте також: 

Можливо зацікавить