Можна спекти вдома: лучанка поділилась рецептом хліба

Домашній хліб

Лучанка Валентина Романишин розповіла, як випікає хліб на заквасці вдома.

Про уе пише Район. Життя.

Валентина розповідає, що закваска – це симбіоз диких дріжджів та кисломолочних бактерій, яких так потребує організм людини. Процес виведення закваски – 10 днів. Для цього потрібно мати житнє, цільнозернове або просто пшеничне борошно і воду. Радить найкраще починати з житнього, бо воно дасть найшвидший результат. 

«Перший день – один до одного змішуємо 30 г води і 30 г борошна, поміщаємо в прозору баночку, щоб видно було, що там відбувається. На наступний день це вже називатиметься стартером», – ділиться тонкощами випікання.

Потім перші п’ять днів – годування через 24 години: 15 г стартеру, 30 г води, 30 г борошна.  Температура у кімнаті має бути 25-28 градусів, щоб закваска почувалася комфортно та гарно росла. На шостий день годування проводиться через 12 годин, тобто зранку і ввечері. Важливо робити це в один і той самий час. Залишки стартеру на цих етапах щоразу просто викидаються. Хоча, якщо заморочитись, то з них від шостого дня можна робити млинчики або квас. Коли закваска стає сильною, після десяти днів годування, на ній випікаємо перший хліб.

Щоб випікати здобу, закваску треба годувати 20 днів, бо тісто, як на паску, наприклад, має багато жирів, тому закваска повинна бути сильною, а смак такої випічки незрівнянний.

«Звичайно, про процес виведення закваски та випікання хліба потрібно знати набагато більше. Можна подивитись відео на ютубі чи почитати статті. Важливо зрозуміти технологію та особливості кожного етапу. Мені дуже пощастило з марафоном «Паска, хліб, закваска», адже його авторка чудово розуміє хлібопекарство. Ту інформацію, яку я отримала від неї, мало де знайдеш. Маю мрію організувати подібний марафон, щоб запросити всіх, хто прагне навчитися пекти. Хочу, щоб якомога більше людей відчули переваги домашнього хліба на заквасці», – каже Валентина Романишин.

Додає, що не обов’язково самостійно виводити закваску. Можна взяти у того, хто її вже має і зберігає просто у холодильнику. Вона готова залюбки поділитися з кожним та підказати, як про неї дбати. 

Рецепт хліба на заквасці

На щодень господиня випікає лляний цільнозерновий хліб. Для цього потрібно мати пшеничне борошно першого або вищого сорту, цільнозернове борошно, льон, воду, сіль, трішки меду та активну закваску. Рецептів насправді є безліч, головне – зрозуміти суть та освоїти один найпростіший. Ось один із них:

Вечір 

Опара: 

  • 10 г стартеру
  • 50 г води
  • 50 г борошна вищого сорту

Бродіння 10-12 годин. 

Мочка: 

  • 35 г льону
  • 160 г води

Ранок 

  • 110 г опари
  • вся мочка
  • 127 г води
  • 230 г борошна вищого сорту
  • 150 г пшеничного цільнозернового борошна

Замісити до повного зволоження борошна і залишити для аутолізу на 30 хв.  Вимішуємо 10 хв міксером або руками. В середині замісу додати 1 ч. л. солі та 15 г меду. Бродіння – три години або до збільшення в об'ємі в два рази. Є змога – робимо розтягування та складування два-три рази щопівгодини. Формуємо хліб, кладемо в корзину для вистоювання орієнтовно на дві години. 

Валентина пече в електричній духовці в скляних круглих каструльках з кришками при температурі 250 градусів. Саме така вона має бути для хліба перші 15 хв. 

Духовку і посуд для випікання розігріти до 250 градусів, хліб перевернути, зробити надріз. Випікати під кришкою 15 хв.  Зняти кришку і пекти ще 20-25 хв. при 200 градусах.

Можна спекти вдома: лучанка поділилась рецептом хліба

Читайте також:

Можливо зацікавить