Вівсянка чи макарони? Нутриціолог з Луцька розповів, яким має бути ідеальний сніданок

Вівсянка чи макарони? Нутриціолог з Луцька розповів, яким має бути ідеальний сніданок

Те, як ми починаємо день, може суттєво вплинути на те, як він закінчиться. Саме тому сніданок часто називають найважливішим прийомом їжі. Але що таке найкорисніший сніданок? Які продукти або поживні речовини вам слід шукати, щоб живити своє тіло. Чи справді сніданок такий важливий елемент їжі, розповів виданню ВСН нутриціолог, тренер, доцент та кандидат наук Антон Яловик

З чого складається ідеальний сніданок?

В нутріціології існує багато міфів, люди звикли думати, що вівсянка із сухофруктами – це корисно, до того ж на її приготування не потрібно витрачати багато часу, розповідає тренер. Однак поснідавши вівсянкою, людина не отримає потрібних вітамінів та мінералів.

Фахіцевь наголошує, щоб сніданок був корисний та збалансований, він повинен складатися із білків на 30% (або 45%, якщо людина активно займається спортом), жирів 30% та вуглеводів – 40%.

Краще надати перевагу цільнозерновій або органічній вісянці, вони мають вищу біологічну цінність. Якщо до вівсянки (цільнозернової, органічної) додати білків та жирів (яйце, омлет, м‘ясо, твердий сир, йогурт з більшим вмістом жиру), а також ягоди або фрукти і контролювати загальну калорійність, яка підходить конкретній людині, тоді так, це буде корисно.

«Люди хибно думають, що вівсянка швидкого проготування – це корисно. Від такого сніданку можна отримати тільки вуглеводи, без жирів і з мінімальною кількістю білка. Таким чином люди не отримують якісного насичення і через годину знову голодні», – розповідає нутриціолог.

Насичуючи організм цукрами, ми підвищуємо рівень інсуліну в крові. Якщо є проблеми зайвої ваги, тоді це буде не просто нейтрально, це буде ще й шкідливо. 

Що їсти на сніданок?

Канапки із цільнозернового хліба з лососем, авокадо, сиром фета або поєднати вершковий сир із твердим.

Ідеальним на сніданок буде яйце, звичайно – це швидко, корисно, а головне людина отримає якісне насичення. 

Яйце можна поєднати зі складними вуглеводами: кашею, хлібом або макаронами з твердих сортів пшениці, головне контролювати кількість грамів. Також можна додати до порції авокадо або салат.

«Якщо брати вівсянку швидкого приготування і макарони твердих сортів, які довго варяться, то перевагу ми надаємо саме макаронам, тому що вони будуть довше перетравлюватись», – каже Антон Яловик.

Коли є великі стрибки глюкози в крові, тоді швидко активізується підшлункова залоза, яка буде транспортувати молекули глюкози в печінку і буде їх переробляти в тригліцериди, а це буде спонукати до набору зайвої ваги.

Завершити сніданок можна ягодами: малина, чорниця або лохина, 100 грамів буде достатньо. Фрукти також можна додати, але головне контролювати їхню кількість, якщо людина хоче зберегти вагу, або не набрати зайвого – 200г на день (а банану 100-120 - приблизно 1 шт). Ягід можна більше, оскільки вони мають вищу біологічну цінність – тому в сезон їхнього дозрівання варто надавати перевагу саме ягодам.

Щодо кисломолочного сиру, як відомо він може спровоковувати запальні процеси, додає тренер, але якщо в людини немає протипоказань, тоді можна на сніданок і його, адже там є і білки, і жири. До нього можна додати трішки ягід, які будуть в якості вуглеводів. 

Можна і сирники на сніданок. Нічого страшного в цьому немає, стверджує спеціаліст, однак потрібно збалансувати їх по білках, жирах і вуглеводах. Тобто до сирників додати сметану і ті ж самі ягоди.

Чи обов'язково снідати? 

Як розповів виданню ВСН нутриціолог, снідати не обов’язково, оскільки це індивідуально.

Багато наукових досліджень стверджують, що сніданок – це корисно, коли він займає 30% від денного раціону.

Вранці в нас краще насичується організм вітамінами, мінералами і має більший запас поживних речовин на цілий день.

До того ж люди, які снідають, мають менше шансів переїдати і таким чином набирати вагу.

Однак, якщо людина не звикла їсти вранці, то не треба себе змушувати, наголошує Антон Яловик, можна поступово виробити цю звичку. Проте, якщо людина пізно лягає спати, вона може снідати і о 10-12 годині, нічого страшного у цьому немає.

Читайте також: 

• Чи татуювання на тілі – це гріх? Думка волинського священника

• Скандал із фестивалем: співак з Волині Yaktak відмовився виступати на концерті, спонсором якого виявились росіяни

• У центрі Луцька в тестовому режимі запрацював новий заклад

Можливо зацікавить