«Тихе полювання» на Волині: поради для грибників

гриби

На Волині грибний сезон у розпалі. Любителі «тихого полювання» вже встигли похизуватися своїми першими трофеями.

Факти ICTV зібрали у мережі поради для грибників-початківців.

  • По гриби найкраще вирушати рано вранці, коли немає ще сонячних променів, так їх видніше. Допомагає у пошуках і роса – вологий капелюшок гриба блищить і серед листя помітний здалеку.
  • Грибникам-початківцям перед походом до лісу потрібно з’ясувати, як виглядають їстівні гриби. І бажано – не по картинці. Врахуйте, що у певній місцевості ви зустрінете тільки деякі види грибів. Наприклад, у березняку напевно знайдуться сироїжки і підберезники, а в сосновому – рижики. Запам’ятовуйте грибні місця – у наступному сезоні на цих угіддях вас чекатиме новий урожай.
  • Виявивши сімейство грибів, які здаються вам знайомими, придивіться до найбільшим екземплярів. Якщо у такому грибі є черв’ячки, це означає, що він їстівний. Отруйні види черви не чіпають.
  • Недосвідченим грибникам краще зосередитися на зборі трубчастих грибів – білих, маслюків, підберезників, красноголовців. Більшість з них відноситься до категорії їстівних. З пластинчастими видами складніше – багато з них мають дуже схожих двійників. Наприклад, крім смачних опеньків існують несправжні опеньки, а деякі поганки нагадують печериці або сироїжки. Умовно їстівні гриби краще залишити в лісі.
  • Досвідчені грибники радять особливо уважно ставитися до білих і зеленуватих грибів – саме це забарвлення властиве поганка. Виняток – мухомор. Але цей яскравий гриб навряд чи потрапить до кошика, надто він помітний. Врахуйте, що крім червоного, зустрічаються сірувато-зелені екземпляри з такими ж білими крапочками.
  • Не довіряйте «народним способам» – на зразок розламування гриба, обнюхування його і розглядання на світло. Потемніння зламу ніяк не пов’язане зі ступенем отруйності. І ні в якому разі не пробуйте підозрілі гриби на смак. Неїстівні гриби не завжди гірчать – наприклад, особливо небезпечна бліда поганка відрізняється приємним солодкуватим смаком. При цьому половини капелюшка такого гриба досить для отримання найсильнішого отруєння.
  • Гриб не слід виривати повністю, потрібно акуратно зрізати ніжку в 0,5-1 см від землі. Тоді міцелій збережеться і на наступний рік на цьому місці виросте ще більше грибів.

Читайте також:

Можливо зацікавить