Сливовий рай на вашій кухні: три пироги, які закохають з першого шматка

Осінь вважають найкращим часом для домашньої випічки: саме сезонні фрукти та аромат кориці роблять десерти особливо соковитими й затишними.
Про три варіанти, як можна приготувати смачний пиріг зі сливами, пише Уніан.
Американський сливовий пиріг
Це один із найвідоміших десертів. Він не втрачає популярності з моменту публікації 1983 року в New York Times. Щоб приготувати цей ароматний сливовий пиріг, беремо:
- 150 грамів борошна;
- 150 грамів цукру (+чайну ложку);
- 120 грамів вершкового масла;
- два яйця;
- чайну ложку кориці;
- чайну ложку розпушувача;
- 12 слив.
- дрібку солі;
- чайну ложку ванільного цукру.
Духовку розігріваємо до 170 градусів. Вершкове масло потрібно заздалегідь дістати, щоб воно стало м'яким. Збиваємо його з цукром до однорідної пишної маси. Додаємо яйця і знову збиваємо.
Всипаємо ваніль, дрібку солі та борошно з розпушувачем. Збиваємо до однорідної маси.
Переливаємо тісто у форму, змащену олією. Сливи нарізаємо на половинки і викладаємо зрізом догори. У піалі змішуємо цукор із корицею. Посипаємо цією сумішшю поверхню пирога і відправляємо в духовку на 40 хвилин.
Подавати пиріг можна теплим, додавши до нього кульку морозива. Також легендарний десерт із New York Times буде смачним і холодним.
Сливовий пиріг на кефірі
Це простіша версія фруктового десерту. Тісто виходить пишним і ніжним. Щоб приготувати пиріг зі сливами на кефірі, беремо:
- 200 грамів цукру;
- 200 грамів кефіру;
- 150 грамів рослинної олії (без смаку і запаху);
- три яйця;
- 350 грамів борошна;
- чайну ложку розпушувача;
- чайну ложку ванільного цукру;
- 400 грамів сливи.
Духовку розігріваємо до 180 градусів. У мисці збиваємо яйця з цукром і ваніллю до пишної піни. Вливаємо кефір кімнатної температури, масло та перемішуємо.
Вмішуємо порціями борошно з розпушувачем. Тісто буде як густа сметана. Переливаємо його у форму для випічки, змащену олією.
Вимиті сливи розрізаємо на половинки і виймаємо кісточки. Викладаємо фрукти, злегка вдавлюючи в поверхню тіста.
Випікаємо близько 40 хвилин, а діставати з форми краще після охолодження. Для прикраси можна посипати цукровою пудрою.
Пиріг зі сливами - простий рецепт на сковороді
Готується сливовий пиріг на сковороді з товстим дном і діаметром 26 сантиметрів. Для приготування потрібно взяти:
- три яйця;
- 10 грамів розпушувача;
- чверть чайної ложки солі;
- чайну ложку екстракту ванілі;
- 200 грамів кефіру;
- 150 грамів цукру;
- 80 грамів вершкового масла;
- 250 грамів борошна;
- 500 грамів сливи.
Сливи розрізаємо навпіл і видаляємо кісточки. Якщо фрукти великі, варто їх розрізати на дрібніші шматочки.
У мисці збиваємо яйця із сіллю та цукром. Вливаємо кефір і перемішуємо. Додаємо вершкове масло або таку саму кількість рослинної олії без запаху, перемішуємо. Додаємо ваніль, розпушувач і борошно. Має вийти досить не густе тісто.
У сковороду вистилаємо пергамент, змащений вершковим маслом. Викладаємо сливи і зверху - тісто. Розрівнюємо його лопаткою. Плиту вмикаємо на мінімальний вогонь, пательню накриваємо кришкою і готуємо близько 20 хвилин.
На кришці може з'являтися конденсат - його потрібно прибирати серветкою. Коли пиріг по краях змінить колір, його можна перевертати. Для цього потрібно накрити десерт пергаментом і тарілкою. Акуратно перевертаємо сковороду, притримуючи тарілку рукою.
Прибираємо пергамент, який був з боку слив, і повертаємо пиріг на сковороду. Папір, яким накрили десерт, має бути знизу. Накриваємо кришкою і готуємо ще десять хвилин. Про всяк випадок перевіряємо шпажкою або зубочисткою на готовність.
Дістаємо пиріг і після охолодження посипаємо пудрою.
Читайте також:
- Помідори восени: які сорти можна посадити у вересні та зібрати врожай уже в листопаді
- Кабачкові сирники: оригінальний рецепт для легкої вечері
- Помідори без банок: простий секрет заморозки, який збереже смак літа