У Луцьку презентували «котячу» книгу для дітей. Фото

У Луцьку презентували «котячу» книгу для дітей. Фото

У Волинській державній обласній універсальній науковій бібліотеці імені Олени Пчілки в Луцьку відбулася презентація книги для дитячого читання «Котова наука», приурочена 175-річчю від дня народження письменниці. У книжці зібрані вірші, байки, казки Олени Пчілки, а також твори, які письменниця збирала і обробляла літературно для дітей.

У Луцьку презентували «котячу» книгу для дітей. Фото

«Олена Пчілка – дуже відома постать української культури, літератури. Ми хочемо, щоб її ім’я, її творчість завжди були присутні в житі кожного українця. Вона створила і зробила багато не просто для українців, а й для патріотичного виховання дітей, дуже фахово і важливо», – сказала упорядниця Олена Маланій.

У Луцьку презентували «котячу» книгу для дітей. Фото
Олена Маланій

Книжка – результат роботи кафедри української літератури і кафедри образотворчого мистецтва Волинського національного університету імені Лесі Українки. Підтримала ініціативу професорка кафедри української літератури, народний депутат України Ірини Констанкевич.

У Луцьку презентували «котячу» книгу для дітей. Фото
Ірина Констанкевич

«Ми презентуємо цю книжку – інтелектуальний, естетичний продукт – в ювілейний рік Олени Пчілки. Важливо, що в історії української літератури та культури є така постать, як Олена Пчілка. Її творча спадщина є цінним набутком нашої науки та культури, в ній повнокровно пульсує любов до свого народу, до України. Хотілося б, щоб Олена Пчілка своїми дитячими творами прийшла красива, рідна, можливо, навіть душевна, і нам у цьому допомогли художники. Які зрозуміли цю ідею і нас підтримали», – звернулася Ірина Констанкевич.

У Луцьку презентували «котячу» книгу для дітей. Фото
Іван Петринка

Усі твори об’єднує «котяча» тематика, про що детально розповів художник-ілюстратор проєкту Іван Петринка, студент 2 курсу Інституту мистецтв ВНУ імені Лесі Українки, та його керівник Тетяна Прокопович, доцент кафедри образотворчого мистецтва ВНУ. Іван також поділився процесом народження ілюстрацій до книги, що неабияк сподобалося наймолодшим гостям.

У Луцьку презентували «котячу» книгу для дітей. ФотоУ Луцьку презентували «котячу» книгу для дітей. ФотоУ Луцьку презентували «котячу» книгу для дітей. ФотоУ Луцьку презентували «котячу» книгу для дітей. ФотоУ Луцьку презентували «котячу» книгу для дітей. ФотоУ Луцьку презентували «котячу» книгу для дітей. ФотоУ Луцьку презентували «котячу» книгу для дітей. ФотоУ Луцьку презентували «котячу» книгу для дітей. ФотоУ Луцьку презентували «котячу» книгу для дітей. Фото

«Тексти для дітей Олени Пчілки є різні. В школі, на жаль, лишився тільки один вірш, який вивчають у 5 класі, – «З ґринджолятами». І ми хотіли, щоб Олена Пчілка прийшла до дітей у більшому, ширшому контексті. Об’єднали ми тою котячою темою, яка дуже близька усім», – зауважила Олена Маланій.

Роздумами про книжку й необхідність таких видань поділилися вчителька української мови та літератури приватної школи YEARS Надія Омельчук, Заслужена вчителька України, громадська діячка Олеся Ковальчук, директор Волинської державної обласної універсальної наукової бібліотеки імені Олени Пчілки Наталія Граніч та літературний редактор «Котової науки» доцент, завідувач кафедри української літератури ВНУ Віктор Яручик.

У Луцьку презентували «котячу» книгу для дітей. Фото
Вікторія Сірук

«З ґринджолятами» – єдиний твір письменниці, який вивчається в 5 класі нової української школи. Діти зі задоволенням читають, сприймають. Нам потрібно не забувати, як Олена Пчілка дбала про лектуру для дітей шкільного віку. Мусимо згадати журнал «Дзвінок», який видавався у Львові. Олена Пчілка заохочувала Лесю Українку писати до «Дзвінка». Згодом Олена Пчілка стала організаторкою журналу для дітей середнього і старшого шкільного віку «Молода Україна». Це був перший журнал українською мовою на Наддніпрянській Україні для українських дітей. Письменнику найважче писати для дітей. Це лектура і для дітей, і для батьків. Пізнавальна й естетична насолода книжки «Котова наука» безперечна. Вчителі теж будуть залучати її до своєї роботи», – зауважила доцент кафедри української літератури ВНУ Вікторія Сірук.

Цікаву театральну композицію презентували вихованці дитячої театральної студії при Волинський академічний обласний театр ляльок Злата Башак, Меліса Грициєнко та Владислава Дмоховська.

У Луцьку презентували «котячу» книгу для дітей. Фото

У Луцьку презентували «котячу» книгу для дітей. Фото

«Напевне, наша вистава трішки подібна на домашній театр сім’ї Косачів. Вони вдома постійно грали, розігрували. Мені здається, що саме ось такий був у них театр. Що знайшли вдома – з того вони і розіграли. Ми так само: хтось колисочку приніс, з театру котика взяли, хтось хусточку, хтось вбрання. І таким чином старалися розіграти таку невеличку історію. Дітям дуже близька тема котиків, і вони настільки зі задоволенням це все робили», – поділився секретами творчості художній керівник Вадим Хаїнський.

У Луцьку презентували «котячу» книгу для дітей. Фото
Вадим Хаїнський

Прийшли в гості і дітки зі Щастинської територіальної бригади, Луганщина. 

Твори Олени Пчілки для дітей читали Анастасія Олійник (Луцьк), Софія Харчук (Луцьк), Софія Нілова (Рубіжне, Луганська область), Микита Яручик (Луцьк).

Усі діти отримали в подарунок книгу та солодощі.

Максим Яблонський, доцент кафедри соціальних комунікацій ВНУ імені Лесі Українки

Читайте також:

Можливо зацікавить