Домашній пісочний яблучний пиріг: смачний і дуже ароматний
Спекти домашній пиріг — простіше, ніж здається. Без міксера й блендера — лише кілька доступних інгредієнтів, трохи часу і гарний настрій. У результаті — золотава скоринка, ніжна яблучна начинка, аромат ванілі, що наповнює оселю, і справжнє відчуття гордості за власноруч створений смаколик.
Рецептом поділився відомий кухар Євген Клопотенко.
Яку форму обрати для пирога
Великою перевагою такого пирога є те, що випікати його слід просто на стандартному металевому деці, застеленому пергаментом.
Поради з приготування пирога з яблук
Ставте пиріг випікатися лише у вже розігріту до 180 градусів духову шафу. Яблука варто обирати кисло-солодкі, хрусткі та щільні за структурою.
Розкочуючи основу для пирога, старайтеся робити краї тіста такими ж тонкими, як і середину, щоб бортики у випічки вийшли не надто грубими та сухими.
Як приготувати яблучний пісочний пиріг
Інгредієнти
- 450 г пшеничного борошна
- 180 г холодного масла
- ⅓ ч. л. солі
- 100 г цукру
- 2 яйця
- 3 ст. л. молока (45 мл)
- 3 яблука (приблизно 550 г)
- 10 г розпушувача
- 2 ст. л. цукру (для яблук)
- 2 ст. л. манної крупи
- 10 г ванільного цукру
- 1 яйце (для змащування пирога)
Пісочний пиріг з яблуками: покроковий рецепт
У великій мисці змішайте 450 г борошна, 10 г розпушувача, 100 г цукру та ⅓ ч. л. солі. Сюди ж на крупну терку потріть 180 г холодного масла та перетріть інгредієнти руками. Додайте до тіста 2 яйця, 3 ст. л. молока та замісіть пластичне тісто, що не липне до рук. Від усієї маси тіста (а у мене вийшло 870 г) відділіть 1\3 (приблизно 290 г) та поки відкладіть. 3 яблука помийте та натріть на терку. Додайте до тертих яблук 2 ст. л. цукру та 10 г ванільного цукру, викладіть масу на пательню та обсмажте начинку 5-10 хв, потім додайте сюди 2 ст. л. манної крупи, перемішайте та тушкуйте яблука ще 5 хв. Потім відкиньте яблучну начинку на сито, щоб з неї вийшла зайва рідина.
Більшу частину тіста розкачайте між двома шарами пергаменту у коло, діаметром приблизно 30 см. По центру тіста зробіть відмітку, злегка вдавивши в пласт тіста форму для випікання (я взяв діаметром 21 см). По краях тіста зробіть надрізи. Переплетіть надрізи на краях тіста. Основу пирога викладіть на застелене пергаментом деко для запікання, по центру викладіть яблучну начинку. Маленький шматочок тіста, що залишився розкачайте в тонкий пласт та наріжте на смужки, шириною 2-3 см. Смужки тіста викладіть на пиріг, накривши ними начинку. У вас повинно вийти 5 вертикальних та 5 горизонтальних смужок, переплітати їх не обов'язково.
За допомогою кулінарного пензлика змастіть пиріг збитим яйцем та випікайте 40 хв за температури 180 градусів (режим нагрівання верх-низ).
Читайте також:
- Осінні яблучні оладки: простий рецепт пухкої смакоти до ранкової кави
- Яблучний «Наполеон» — класика, яка зазвучала по-новому
- Пляцок «Яблука під снігом»: ніжний десерт, що тане в роті