Поради для волинських господинь: як зберегти консервацію, якщо іржавіють кришки на банках
Волинські господині іноді стикаються із проблемою появи іржі на кришках банок із консервацією.
Як цього уникнути та чи можна видалити іржу, розповіли експерти, повідомило видання Ukr.Media.
Чому з'являється іржа на кришках банок із консервацією
Причина появи іржі на кришках найчастіше полягає у неправильних умовах закорковування банок або зберігання готового продукту.
Якщо кришки на банках з консервацією іржавіють, це може означати, що під час закорковування продукту на них потрапила волога, яка не була вчасно усунена, або консервація зберігається у вологому середовищі.
Найчастіше невідповідні умови створюються у льоху чи сирих приміщеннях, де може бути підвищена вологість повітря та поява конденсату. У цьому випадку слід вжити заходів, щоб зберігати консерви в належних умовах, оскільки поява іржі на кришках консервів може призвести до небезпечної ситуації через витік та забруднення вмісту.
Якщо консервація була закрита вологими або іржавими кришками, то рекомендується її викинути, оскільки використання може бути небезпечним для здоров'я. Якщо банки з іржавими кришками зберегли герметичність, можна спробувати очистити кришки і зберегти консервацію.
Як очистити кришки, що поржавіли, на банках
Якщо іржа невелика і герметичність продукту не порушена, можна спробувати очистити кришки, і тим самим зберегти консервацію одним із таких способів.
За допомогою сталевої щітки
Для очищення кришок від іржі берете сталеву щітку і з її допомогою акуратно видаляєте іржу. Для цього потрібно добре потерти кришку, щоб видалити поверхневі шари іржі. Однак слід виявити обережність, щоб не пошкодити кришку.
За допомогою соди
Іржу також можна видалити за допомогою соди. Для цього необхідно насипати невелику кількість на вологу губку та ретельно протерти кришку, видаляючи іржу. Потім промити кришку водою і добре просушити.
За допомогою оцтової кислоти
Невеликі плями іржі можна видалити за допомогою оцтової кислоти. Для цього потрібно змочити ватний тампон в оцтовій кислоті та нанести на поверхню кришки. Після цього залишити на кілька хвилин, потім ретельно промити кришку водою і висушити.
Як запобігти подальшій появі іржі на кришках
Після того, як ви очистили кришки від іржі, важливо створити умови, щоб вона не з'явилася знову. Для цього банки з очищеними кришками ретельно просушують і змащують силіконовим мастилом, яке за допомогою пензлика або губки тонким шаром наносять на всю поверхню. Таке мастило нешкідливе і не має ніякого запаху.
Після очищення і просушування кришки можна використовувати обгортання горловини банки целофановим пакетом або плівкою. Для цього потрібно щільно обернути кришку разом із горловиною банки та закріпити плівку гумкою або скотчем. Це запобігає попаданню вологи на кришку та подальшому пошкодженню іржею.
Найпростіший спосіб запобігти появі іржі на кришках — змащувати їх олією.
У будь-якому випадку для забезпечення безпеки харчових продуктів потрібно стежити за станом упаковки та самої консервації. Її необхідно викинути, якщо є підозри на пошкодження її кришки, особливо якщо іржа з'явилася всередині.
Читайте також:
- На Волині триває сезон заготовок на зиму: чи корисна домашня консервація
- Сезонні поради для волинян: як використати опале листя на городі й в саду
- Карамельний торт по-київськи: рецепт від фудблогерки з Луцька